Ronde van Vlaanderen van start: Boonen geeft op na valpartij

© Belga

Nog geen uur nadat in Brugge 207 renners op de fiets stapten met de ambitie om de Ronde van Vlaanderen te winnen, gooit Tom Boonen de handdoek in de ring na een valpartij.

Nog geen uur na de start van de wedstrijd, kan er al een naam geschrapt worden van het favorietenlijstje. Tom Boonen heeft beslist om op te geven nadat hij na 19 kilometer ten val is gekomen en vermoedelijk een kneuzing aan de heup heeft. Hij werd naar het ziekenhuis van Roeselare gebracht voor onderzoek en kon dat een uurtje later al verlaten met enkele hechtingen in zijn knie. Ploegmanager Patrick Lefevre is teleurgesteld. “Het voorjaar van Boonen zit erop.”

Vorig jaar domineerde Boonen nochtans de lenteklassiekers en plaatste hij de kroon op het werk door in een week tijd zowel de Ronde als Parijs-Roubaix te winnen. Maar intussen is hij uit de wedstrijd gestapt. Bovendien waren zijn kansen om nogmaals de beker in Oudenaarde in de lucht te kunnen steken niet erg groot. Door gezondheidsperikelen en kwetsuren tijdens de voorbije winter en de opgave in Milaan – San Remo lag een herhaling van het exploot van vorig jaar minder voor de hand. Onze landskampioen had nu eenmaal te weinig competitiekilometers in de benen om veel kans te maken.

Wie haalt het dan wel?
Meer kansen dus voor renners als Cancellara en Sagan. Fabian Cancellara bewees tijdens de E3-prijs nogmaals dat het volstaat om hem in de laatste dertig kilometer 10 meter ruimte te geven om hem niet meer terug te zien -tenzij in een ondergeschikte plaats op het podium. En ‘Der Fabian’ aast op revanche. Vorig jaar knalde tijdens de bevoorrading een neergekwakte drinkbus hem vanuit de Ronde rechtstreeks het ziekenhuis in.

Maar niet alleen die beruchte ‘bidon’ prikkelt de Zwitserse kampioen, ook Peter Sagan is voor hem de spreekwoordelijke doorn in het oog. En dit niet alleen omwille van de shownummers die laatstgenoemde bij winst steevast opvoert aan de meet. Tussen jong en oud zit het niet duidelijk niet snor. Sagan vloerde alle tegenstanders in Gent-Wevelgem en spurtte net naast de winst in Milaan – San Remo, allicht door een overdosis zelfvertrouwen. Maar misschien vormt juist dat laatste de achillespees van de Slowaakse kampioen.

Tweede keer zonder de muur
Voor de tweede keer op rij doet de Ronde de muur van Geraardsbergen niet meer aan en wordt de combinatie Oude Kwaremont-Paterberg de scherprechter. Vorig jaar liep het daar ei zo na fout: het scheelde niet veel of het kwam tot een volledige hergroepering, het nachtmerriescenario voor Wouter Vandenhaute. Gelukkig staken toen Boonen en co daar een stokje voor en kon Boonen voor de derde keer de hoogste plaats op het podium beklimmen.

Meer ambities dan de rol van decorstuk
Maar naast de favorieten startten nog 204 andere renners waarvan sommigen meer ambitie vertonen dan een rol als decorstuk. Zo vervangt Greg Van Avermaet voor BMC Philippe Gilbert als kopman en allicht droomt hij stiekem van een Stijn Devolder-scenario, toen die in 2008 en 2009 Boonen te snel af was. Tenzij Sylvain Chavanel een ‘Devolderke’ opvoert en het humeur van Patrick Lefevere opmontert. In de Driedaagse De Panne – Koksijde bewees hij niet alleen zijn koersinzicht en conditie maar tijdens de afsluitende tijdrit ook dat hij als geen ander tien kilometer tegen de wind kan inbeuken. En net die tien kilometer kan volstaan om de eeuweling te winnen. Maar de voorbije weken blaakte ook Jürgen Roelants (Lotto-Belisol) van vertrouwen/conditie, om maar te zwijgen over de Pozatto’s van deze wereld.

Edoch, het verleden maant voorspellers tot voorzichtigheid aan. Veertig jaar terug stond Vlaanderens Mooiste in het teken van een clash tussen Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens. Niettemin mocht outsider Eric Leman met de bloemen naar huis peddelen. Jammer dat Ciolek en Cavendish er vandaag niet bij zijn. Benieuwd wie dan wel 100 jaar na datum Paul Deman mag opvolgen. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content