Rasmussen eist 5,8 miljoen euro van Rabobank

© IMAGEGLOBE

De Nederlandse sponsor stapte uit de wielerwereld, maar blijft achtervolgd worden door het verleden.

Vijftien miljoen euro telt Rabobank neer om het lopende sponsorcontract met de wielerploegen na te komen en vooral niet meer met professioneel mannenwielrennen geassocieerd te worden. Ironisch genoeg zal de bank vanaf volgende week toch alweer de internationale wielerpers halen en dan nog met een onverkwikkelijke zaak uit het verleden.

Dinsdag krijgt in Arnhem de beroepszaak rond ex-Raborenner Michael Rasmussen een vervolg. De 38-jarige Deen, die dit jaar uitkwam voor de derdeklasser Christina Watches, leek in 2007 op weg naar Tourwinst toen hij door de Raboleiding vanwege een vertrouwensbreuk uit de wedstrijd werd gezet en op staande voet ontslagen. Een terloopse anekdote van RAI-commentator Davide Cassani had aan het licht gebracht dat Rasmussen de Tour niet in Mexico had voorbereid en dus gelogen had over zijn whereabouts.

De beslissing van de toenmalige Rabotop heeft hem een pak centen gekost, roept de spichtige klimmer sindsdien. Van zijn vroegere werkgever eist hij daarom 5,8 miljoen euro. “En dat is zelfs nog aan de lage kant geschat, als je weet wat recente Tourwinnaars hebben verdiend”, aldus Rasmussen.

Slecht geheugen

In 2008 boog een rechtbank in Utrecht zich al eens over de zaak. Die verplichtte Rabobank om Rasmussen een ontslagvergoeding van 715.000 euro te betalen. Zowel de bank als de renner ging in beroep. De beroepszaak werd vorige maand in Arnhem ingeleid met getuigenissen van oud-teammanager Theo de Rooij en ex-ploegleider Erik Breukink. Zij herhaalden dat ze pas op 25 juli 2007 het gesjoemel met de whereabouts doorhadden.

Rasmussen wil dinsdag aantonen dat hij onterecht ontslagen werd, omdat de ploegleiding volgens hem wel degelijk wist dat hij niet in Mexico maar in Italië trainde. Zo had De Rooij hem in juni 2007 routes van de Alpenetappes gefaxt naar zijn Italiaans nummer. “Maar vooral Breukink heeft een slecht geheugen”, aldus de Deen. In september, toen Rabobank de sponsoring nog niet had stopgezet én in aanloop naar de beroepszaak, werd de sportdirecteur al door de ploeg bedankt voor bewezen diensten. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content