Pevenage: ik organiseerde dopingreisjes Ullrich

© EPA

Rudy Pevenage, de mentor van de Duitse ex-wielrenner Jan Ullrich, geeft voor het eerst toe dat hij de reisjes van Ullrich naar de Spaanse dopingarts Eufemanio Fuentes organiseerde.

“Ik heb nooit verboden producten gekocht of verkocht,” zegt Pevenage donderdag in de Franse sportkrant L’Équipe. “Ik heb enkel de reisjes van Jan georganiseerd.”

“Bij T-Mobile (de toenmalige ploeg van Ullrich, nvdr.) stopten we met alles wat verboden was na de Festina-affaire van 1998. Maar we merkten snel dat we niet meer meekonden”.

“Waarom zou ik nog langer liegen,” zegt Pevenage. “Ik wil alleen dat duidelijk is dat ik toen nooit de indruk had dat ik iets fout deed. Ik kende veel klanten van Fuentes, onder wie enkele toppers die in 2006 aan de start van de Tour stonden…”

Startverbod

Ullrich zette in 2006 een punt achter zijn carrière nadat hij een dag voor de Tourstart van 2006 door zijn ploeg T-Mobile eerst een startverbod kreeg en later ook ontslagen werd omwille van zijn vermeende banden met Fuentes. Hij heeft dopinggebruik altijd ontkend.

Volgens een rapport van de Duitse politie bracht Ullrich tussen 2003 en 2006 24 bezoekjes aan Fuentes. De politie verkreeg die informatie nadat het beslag had gelegd op een computer van Pevenage.

Betrapt

Nog in L’Équipe zegt Pevenage dat de speurders van ‘Operacion Fuentes’ hem konden betrappen door een onachtzaamheid tijdens de Ronde van Italië van 2006.

Hij had met zijn persoonlijk telefoonnummer gebeld naar Eufemanio Fuentes om de etappeoverwinning van Ullrich te melden, in plaats van met een onbekend nummer. “De speurders hadden al een telefoontap geplaatst bij Fuentes,” aldus Pevenage.

Boete

Het Duitse gerecht stopte in april 2008 de vervolging wegens bedrog (het misdrijf doping bestaat niet in het Duitse recht) tegen Ullrich, tegen betaling van een boete van 250.000 euro.

Er loopt wel nog een zaak van de internationale wielerunie UCI tegen Ullrich bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content