Oud-wielrenner Greg LeMond strijdt tegen leukemie

Drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond strijdt tegen leukemie. Dat maakte de 59-jarige Amerikaan bekend op zijn website. Het gaat niet om een levensbedreigende vorm van de ziekte en artsen verwachten dat de huidige behandeling zal aanslaan.

Het gaat om chronische myeloïde leukemie (CML), een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. De Amerikaan gaf aan zich al enkele weken vermoeid te voelen. Hij liet enkele testen uitvoeren en daaruit kwam de diagnose leukemie voort.

‘Ik voel me opgelucht dat ik nu weet waarom ik me zo slecht voelde’, aldus LeMond. ‘Natuurlijk wil niemand het woord kanker horen, maar de dokters hebben me verzekerd dat ik me over enkele weken beter zal voelen. De langetermijnprognose is zeer gunstig.’

LeMond was in de jaren ’80 één van de beste renners ter wereld. De Amerikaan won de Tour de France in 1986, 1989 en 1990. Hij won in totaal ook vijf etappes. Vooral de eindzege van 1989 bleef hangen. LeMond versloeg concurrent Laurent Fignon destijds in de slottijdrit op de Champs-Élysées en pakte de eindzege met nauwelijks acht seconden voorsprong, de kleinste voorsprong ooit voor een Tourwinnaar. Verder werd hij ook twee maal wereldkampioen op de weg (1983 en 1989).

Partner Content