Nieuwe dopingzaak kan Lance Armstrong Tourzeges kosten

© Reuters

De Amerikaanse dopingwaakhond USADA verdenkt Armstrong en zijn toenmalige ploegleider Johan Bruyneel van een ‘massieve dopingsamenzwering’. Armstrong is tot nader order geschorst als triatleet.

In een vijftien pagina’s lange brief waar de krant The Washington Post de hand op kon leggen, zegt USADA dat het in 2009 en 2010 bloedstalen nam van Armstrong die “volledig consistent zijn met het gebruik van EPO en/of bloedtransfusies.”

Volgens de brief zouden Armstrong, ploegleider Johan Bruyneel en vier anderen deel uitgemaakt hebben van een ‘massieve dopingsamenzwering’. De brief stelt dat “meerdere renners met kennis uit eerste hand” zullen getuigen dat Armstrong gebruik makte van doping, bloedtransfusies, testosteron, menselijk groeihormoon en producten om het gebruik daarvan te camoufleren.

Armstrong zou tussen 1998 en 2005 ook dopingproducten geleverd hebben aan meerdere andere renners.

Geschorst

De USADA-beschuldigingen kunnen Armstrong zijn zeven Tour de France-zeges kosten. Hij wordt ook met onmiddellijke ingang geschorst voor triatlons, en sport waarmee hij begon nadat hij in 2011 ophield met wielrennen. Zijn eerstvolgende triatlon is de Ironman France, op 24 juni in Nice.

“Ik heb nooit doping gebruikt” reageerde Armstrong. “In tegenstelling tot veel van mijn aanklagers, doe ik al 25 jaar aan competitie als uithoudingsatleet, zonder abnormale pieken in mijn prestaties, en ben ik meer dan vijfhonderd dopingtests doorgekomen zonder één keer positief bevonden te worden.”

Eerder dit jaar sloot een onderzoeksrechter in Los Angeles nog een dopingonderzoek tegen Armstrong af zonder de ex-renner formeel te beschuldigen. Zijn ex-ploegmaats Tyler Hamilton en Floyd getuigden toen. Zij beschuldigen Armstrong publiekelijk van doping. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content