Jacques Sys

Niet altijd blies Patrick Lefevere hoog van de toren

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Patrick Lefevere stapelt de successen op met Quick-Step Floors. De West-Vlaming is nooit bang voor grote uitspraken. Maar over zijn eigen wielercarrière was en blijft hij zeer bescheiden.

‘Het jonge geweld’, zo luidde de titel van een reeks verhalen die het weekblad Sport ’70 publiceerde over aanstormend talent. In het kader daarvan interviewden we in januari 1976 de toen 21-jarige Patrick Lefevere. Bij de amateurs hoorde Lefevere niet bij de absolute top, enkele fraaie prestaties (tweede op het BK en winst in de koninginnenrit van de Nederlandse etappewedstrijd Olympia’s’ Tour) buiten beschouwing gelaten. De vraag of hij de overstap niet te vroeg had gemaakt, kwelde Lefevere dan ook. Misschien, bedacht hij toen, had hij beter gewacht tot na de OIympische Spelen.

Patrick Lefevere begon aan zijn loopbaan bij het bescheiden Ebo-team. Er waren ook aanbiedingen van topploegen als Molteni en Flandria, maar Lefevere vond dat hij in een kleinere ploeg rustig de tijd kreeg om zich aan te passen en naar zijn mogelijkheden te peilen. Hij had het seizoen rustig voorbereid. Tijdens de wintermaanden hielp hij zijn vader, die een handel in autowrakken dreef. Patrick Lefevere bezat wel een diploma als hulpboekhouder, maar op kantoor zitten was niets voor hem. Gewillig poseerde hij voor een foto tussen de autowrakken.

Niet altijd blies Patrick Lefevere hoog van de toren, zoals hij dat nu weleens durft te doen. Op de vooravond van een profavontuur sprak hij zeer bescheiden taal. Hij hoopte zich af en toe eens te tonen en wilde na twee jaar bij de beroepsrenners een balans opmaken om op grond daarvan zijn verdere toekomst te bepalen. Dan zou hij zien of hij ergens kopman kon worden of meer geschikt was voor een knechtenrol. En als het helemaal niet ging, dan zou hij de fiets aan de haak hangen. Want om aan de kost te komen als kermiscoureur, neen, dat zag Lefevere echt niet zitten.

Uiteindelijk won Patrick Lefevere twee jaar later Kuurne-Brussel-Kuurne en een rit in de Ronde van Spanje. Zijn profavontuur zou vier seizoenen duren, waarvan de laatste twee jaar bij Marc-Zeepcentrale. Bij deze sponsor stapte hij het bedrijfsleven in en debuteerde als jongste ploegleider in het peloton, op zijn 25e, in de Tour van 1980, met spectaculaire ritzeges van Jos De Schoenmacker en Ludo Loos in de Alpen. Van daaruit timmerde Patrick Lefevere aan de weg naar boven. Stap voor stap. Sinds hij in 1992 naar GB/MG overstapte, staat Patrick Lefevere aan de top. Eerst als ploegleider, dan als manager. Door zijn ongezouten uitspraken roept hij vaak controverses op, waardoor hij naar de buitenwereld toe vaak verkeerd overkomt. Op een rustig moment is Patrick Lefevere de bereidwilligheid in persoon. Een intelligente, goeie analyticus.

Eén grote kwaliteit heeft Lefevere, die in 2001 met een bewonderenswaardige mentale sterkte kanker overwon en ook van andere tegenslagen niet bespaard bleef, zeker: hij kan als weinig anderen een ploeg samenstellen. Zoals ook dit seizoen weer blijkt. Intussen is Patrick Lefevere 63 jaar en draait hij al meer dan vier decennia mee in het profpeloton. Aan stoppen denkt hij nog lang niet.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content