Meersman: ‘De nieuwe finish ligt mij’

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Gianni Meersman (OmegaPharma-Quick-Step), samen met Thomas De Gendt voorlopig de enige Belg met een World Touroverwinning op zijn naam, heeft zijn zinnen gezet op de Amstel Gold Race.

Het geraakte wat ondergesneeuwd in de Vlaamse voorjaarsgekte, maar het maakt de twee sprintzeges van Gianni Meersman (27) in de Ronde van Catalonië niet minder waardevol. Zijn topconditie wou de West-Vlaming doortrekken in de Ronde van het Baskenland, als voorbereiding op de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, maar een darminfectie hield Meersman zes dagen van de fiets en weg uit Spanje.

“Toch om te koersen, want sinds vorige vrijdag zit ik alleen in Calpe”, vertelt de OmegaPharma-Quick-Steprenner aan Sport/Voetbalmagazine. “Hoewel de Brabantse Pijl me uitstekend ligt, laat ik die links liggen, want dan zou ik op dinsdag en donderdag weinig kunnen trainen. Dat kan ik in Calpe – in warm weer – wel. En dat is nu belangrijker met het oog op de Amstel. Ik moet die stage zelf betalen, maar soms moet je investeren in je carrière, hé.”

Knop omgedraaid

Met twee WorldTourzeges is volgens Meersman zijn voorjaar al geslaagd, maar van zondag heeft hij toch een doel gemaakt. “Pas vrijdag keer ik terug naar België in de hoop dat ik mijn niveau van Catalonië weer kan oppikken. Lukt dat, dan moet ik ver geraken, ja. Zeker omdat de nieuwe finish – niet op de top van de Cauberg, maar twee kilometer erna, zoals op het WK – me beter ligt, aangezien er meer op snelheid gesprint wordt. Een plaats plak ik er wel niet op.”

“Vorig jaar moest ik, in mijn eerste deelname, passen op de Keutenberg, maar toen heb ik me te veel druk opgelegd. Die knop heb ik nu omgedraaid: ik doe nu alleen mijn uiterste best. Lukt het niet, dan heb ik mezelf niets te verwijten.”

Meersman past voor de Waalse Pijl en Luik, maar rijdt wel nog de Ronde van Romandië. “Dan las ik een rustpauze in. Geen Giro (die oorspronkelijk op zijn programma stond, nvdr). En allicht ook geen Tour, gezien Mark Cavendish en Tony Martin er kopmannen zijn. Het zware BK in La Roche wordt wel een doel, net als het WK in Firenze, met voorafgaand allicht de Vuelta.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content