Lance Armstrong veroordeeld, moet 10 miljoen dollar terugbetalen aan sponsor

© BELGA

Een rechtbank in Texas heeft gewezen wielerster Lance Armstrong veroordeeld tot het betalen van 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) aan een van zijn sponsoren.

Volgens de beslissing van het arbitragehof moet Lance Armstrong (43) het geld betalen aan de verzekerings- en promotiemaatschappij SCA Promotions.

Met SCA Promotions was Armstrong nog tijdens zijn carrière in een proces verwikkeld. De maatschappij zou hem per officiële overwinning in de Ronde van Frankrijk een bonus uitbetalen. Voor ze in een proces verwikkeld raakten, had hij 4,5 miljoen dollar ontvangen.

Voor latere overwinningen weigerde SCA echter te dokken, toen al omdat er een verdenking van doping was gerezen. Armstrong vocht die beslissing aan en kreeg in 2006 gelijk van de rechter. Hij kreeg nog eens 7,5 miljoen dollar uitbetaald: 5 miljoen aan premies plus 2,5 miljoen als schadeloosstelling.

‘Geen spijt’

Nadat Armstrong in 2012 officieel van doping werd verdacht, volgde in 2013 diens bekentenis bij Oprah Winfrey. Zijn touroverwinningen werden hem ontnomen. En SCA Promotions eiste de 12 miljoen dollar voor de rechter terug.

De rechter in Texas legt hem nu op 10 miljoen dollar te betalen.

“We zijn heel tevreden met de beslissing”, aldus het bedrijf in een mededeling. “Het is moeilijk de schade te becijferen die de leugens van Lance Armstrong aan SCA hebben toegebracht”.

Armstrong gaf volgens de rechtbank toe tijdens het eerste proces gelogen te hebben, maar toonde, aldus het vonnis, geen spijt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content