Jacques Sys

Jan Ullrich, levenslang uitgestoten

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Een vreemd beeld in 2017: Jan Ullrich die niet wordt uitgenodigd voor de Tourstart in Düsseldorf en tijdens de tweede rit dan maar langs de weg gaat staan, in een klein stadje.

Lance Armstrong wordt geïnviteerd voor de Ronde van Vlaanderen en dat zorgt voor veel commotie en verhitte polemieken. Maar toen de Ronde van Franrijk in juli in Düsseldorf startte, was de voormalige Tourwinnaar Jan Ullrich niet welkom. Duitsland blijft hem na zijn dopinggebruik aan de schandpaal nagelen, voor de media lijkt hij wel een paria, voor dezelfde mensen die in massahysterie vervielen toen de voormalige Oost-Duitser in 1973 de Ronde van Frankrijk won en er in de laatste week een leger van 80 journalisten de karavaan binnenviel.

Het lijkt erop dat Jan Ullrich, ruim elf jaar na zijn afscheid, levenslang zal worden uitgestoten. Althans door de media en de hogere instanties. Ullrich glipte heen om de vraag waarom hij niet gewenst was in Düsseldorf. Hij zei dat zijn dochter Sara Maria net die dag haar veertiende verjaardag vierde. Maar hij vertelde ook dat het hem stoorde dat alle dopingverhalen steeds weer worden opgerakeld.

Jan Ullrich noemde zich na zijn dopingbekentenissen in 2013 nooit een bedrieger, wel een slachtoffer van het systeem. Hij weet dat hij fouten heeft gemaakt, dat hij in 2014 een ongeval veroorzaakte en te veel gedronken had. Maar verdient niet iedereen een tweede kans?

Jan Ullrich kennelijk niet. Hij heeft zich teruggetrokken op Mallorca waar hij fietsevenementen voor bedrijven verzorgt. Eerder woonde hij in Zwitserland. Maar voor de Tour wipte hij toch even naar Duitsland over. De tweede rit volgde hij bij vrienden, in het anonieme stadje Korschenbroich. Daar wisten ze van zijn komst. Heel even verscheen Jan Ullrich in het openbaar, heel schuchter, alsof hij bang was voor de reacties en het vijandige klimaat. Een schrijnend beeld.

Maar de vrees was ongegrond. De mensen reageerden enthousiast en toen een opgetrommelde presentatrice zei dat iemand die een vraag over doping wilde stellen zijn vinger moest opstreken, reageerde niemand.

Ullrich poseerde met de glimlach, maakte met iedereen een praatje en deelde handtekeningen uit. Hoewel Ullrich niet van dat soort evenementen houdt, deed dit hem deugd. Niet iedereen verkettert hem. Jan Ullrich werd bedolven onder de geschenken. Hij kreeg vooral chocolade.

Dat past bij hem: als renner stak hij een pot Nutella in de microgolfoven en zoog met een rietje de chocopasta tot de laatste druppel op. En toen het peloton passeerde, applaudisseerde Jan Ullrich enthousiast.

Jan Ullrich is vandaag 44 jaar. Hij weegt 83 kilo, 13 kilo meer dan zijn competitiegewicht. Hij weet dat het verleden hem altijd zal inhalen. Ullrich heeft ermee leren leven.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content