Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen eist stopzetting campagne E3 Harelbeke

© /

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen eist de onmiddellijke stopzetting van de campagne en van de verdere verspreiding van de reclameaffiche voor de wielerwedstrijd E3 Harelbeke. Deze campagne maakt volgens het Instituut een inbreuk uit op de antidiscriminatiewet van 10 mei 2007.

De affiche toont de achterkant van een hostess, haar rok omhoog, en de hand van een wielrenner die dichterbij komt. Daarbij wordt gesuggereerd dat deze laatste haar in de billen gaat knijpen. De affiche is een knipoog naar het billenknijpincident met Peter Sagan in 2013.

‘Bovendien bevestigt de slogan de bedoeling van de wielrenner om de hostess in de billen te knijpen en zet wielrenners aldus aan om hetzelfde te doen’, aldus het Instituut in een persmededeling.

De antidiscriminatiewet verbiedt ‘ongewenst gedrag dat met het geslacht verband houdt, en tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd’.

‘Deze campagne beeldt vrouwen af als lustobject en zet aan tot seksuele intimidatie’, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. ‘Geconfronteerd met beledigende en vernederende seksistische stereotypen, dringt een mentaliteitswijziging zich op. Daarom zal het Instituut binnenkort ook met de hoofdsponsors van het evenement in kwestie contact opnemen.’

‘Kleine jongens’

Volgens Het Nieuwsblad ontvingen de organisatoren van de E3 Harelbeke gisterenavond ook een klacht van de Internationale Wielerunie (UCI). Die wil er niets mee te maken hebben en eist dat hun logo van de affiche verdwijnt, aldus de krant.

Dat de affiche ook in het buitenland de gemoederen beroert, blijkt onder meer uit een column op de website van de Britse krant The Guardian. Daarin noemt Suze Clemitson het PR-team van de wedstrijd ‘een stel kleine jongens die giechelen bij de glimp van een borst of een kont, vrijwel masturberend bij het idee dat hun campagnes viraal gaan’.

Eerder commotie

Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen eist stopzetting campagne E3 Harelbeke
© /
Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen eist stopzetting campagne E3 Harelbeke
© /

De organisatoren van de E3 Harelbeke zijn overigens niet aan hun proefstuk toe. Ook over de affiches van 2011, met fietsers die over de rug van een naakte vrouw reden, en 2014, waarbij vrouwen een fiets uitbeeldden, was er commotie.

‘We gaan de banner aanpassen en het logo verwijderen, zegt communicatieverantwoordelijke Jacques Coussens van de E3 Harelbeke nog aan Het Nieuwsblad. ‘De drukker is op de hoogte. Gelukkig waren de dertig banners, die in het centrum van Harelbeke zullen hangen, nog niet gedrukt. Financieel schieten we er dus niet bij in’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content