Het topevent: Ronde van Vlaanderen

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ook dit jaar heten de favorieten Tom Boonen, Fabian Cancellara en Peter Sagan. Wat verwachten zij van de komende Ronde?

Tom Boonen gaat er van uit dat het een gesloten race wordt, ondanks de aanpassingen aan het parcours (zo valt de laatste lus weg). “Het gebeurt opnieuw op de laatste keer Oude Kwaremont en de Paterberg”, orakelt Boonen in Het Nieuwsblad.

“Je kan dit parcours nog duizend keer zwaarder maken, maar je krijgt net het tegenovergestelde van wat je beoogt. De koers zal op slot zitten. Het zal nog meer gesloten zijn dan andere jaren. Honderd procent zeker.”

Cancellara is daar minder zeker van. De Zwitser – eerder winnaar in 2010 en 2013 – is in zijn nopjes met de parcourswijziging en het belangrijker maken van de Koppenberg, op veertig kilometer van de finish. Nadien volgen dan nog dertig stevige kilometers over de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg.

“Het wordt een open koers, maar ook moeilijker”, zegt hij. “De Koppenberg zal een ontploffing ontketenen, en hét drama zal zich voltrekken op de laatste twee hellingen. De nieuwe finale vind ik wel wat hebben, echt iets voor ‘flandriens’, met nog meer kasseien.”

Enkel de laatste 9 kilometers, na de Paterberg, verontrusten hem. Die worden namelijk gereden op een brede weg, met veel kans op wind. “Misschien kunnen ze daar iets op vinden met een meer ‘slingerende’ weg. Maar wat betreft de hellingen, ben ik heel tevreden met dit nieuwe parcours.”

In tegenstelling tot Boonen en Cancellara kon die andere topfavoriet, Peter Sagan, zijn naam nog niet bijschrijven op het palmares van Vlaanderens mooiste. De Slovaak is natuurlijk een pak jonger en staat aan het begin van zijn carrière. Misschien is het dit jaar al een eerste keer raak in de klassiekers en is de generatiewissel definitief een feit?

Sagan ontbreekt het – hadden we anders verwacht? – alvast niet aan vertrouwen. “Als ik niet eens zou geloven in mijzelf, wie zou dat dan wel moeten doen?”, stelt hij retorisch in Cycling Weekly. “Ik lig op schema voor een eerste zege in de Ronde. Mijn resultaten tot dusver bewijzen dat.”

“Vlaanderen is de mooiste van alle klassiekers”, vindt Sagan. “Ik hou van die koers en van de fantastische sfeer errond. Ook het mythische en het onvoorspelbare van Parijs-Roubaix spreekt me aan, maar dat wordt eerder een testcase. Ik wil zien hoe ver ik in de ‘Hel’ kan geraken.”

“Ik ben nog jong (24) en heb niks te verliezen in die klassiekers. In tegenstelling tot Boonen en Cancellara, voor wie de laatste kansen er stilaan aankomen. In die zin start ik met minder druk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content