Het topevent: Parijs-Roubaix

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Hel van het Noorden, is elk jaar opnieuw een van de wielermomenten om naar uit te kijken. In wielergek België althans. Hoe kijken ze in de rest van Europa naar deze klassieker?

Het Britse The Guardian richt zich voornamelijk op de romantiek, tragiek en lyriek van de kasseistroken. ‘Parijs-Roubaix is de Koningin van de Klassiekers, daar valt geen enkele wedstrijd mee te vergelijken. Dankzij het werk van Les Amis de Paris-Roubaix dendert de koers elk jaar over kasseiwegen die dateren vanuit de tijd van Napoleon, doorheen de velden van Noord-Frankrijk. De granieten stenen liggen er ruw bij, alsof ze net uit een helikopter zijn gegooid en met de schop in de aarde zijn geklopt. Dit zijn landelijke wegen, die niets vandoen hebben met de elegante kasseistroken op de Parijse boulevards. Deze wegen zijn getekend door geschiedenis.’

Verder zoomen de Britten in op de eerste en enige keer dat Tourwinnaar Chris Froome mee reed in de Helleklassieker. Dat was in 2008. Froome: “Helaas kon ik toen niet finishen, mijn race eindigde toen ik op de wagen van de koersdirectie inreed. De kasseistrook zelf viel mee, dat was the easy part, het was vooral het gevecht voor een goede positie in aanloop daar naartoe dat gekkenwerk bleek. Het voelde als een tijdrit.”

In Spanje focussen ze vooral op de Ronde van het Baskenland, een duel tussen de Spanjaarden Contador en Valverde. Op de website van zowel Marca als El País wordt Parijs-Roubaix amper tot niet vermeld. Wat nog maar eens de relativiteit van de eendagskoersen in de verf zet. Het is niet omdat wij Belgen er zot van lopen, dat iedereen in Europa dat doet.

De Fransen zijn in rouw want hun winstkansen zijn serieus geslonken nu nationale held Sylvain Chavanel forfait moet geven wegens een infectie op de luchtwegen. Als één van de grote uitdagers van favoriet Cancellara wordt op Greg Van Avermaet getipt, zo meldt althans L’Equipe. Verder is er aandacht voor de Belgische legenden van de Helleklassieker, met name Eddy Merckx, Johan Museeuw en… Walter Godefroot.

Het Nederlands Algemeen Dagblad schuift Sep Vanmarcke naar voor als medefavoriet voor Parijs-Roubaix. De Belg in Nederlandse loondienst -uitkomend voor Belkin- zegt dat hij “er meer klaar voor is dan vorig jaar”. Vanmarcke verwacht Fabian Cancellara opnieuw als de sterkste man, maar zegt zijn koers niet te zullen afstemmen op hem. “De moeilijkste factor wordt wellicht Omega Pharma-Quick.Step. Met vier kandidaat-winnaars is het afwachten welke kaart ze zullen spelen. Maar ik heb mijn kans, zoveel is zeker, en als het kan laat ik het niet tot een spurt komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content