
Jumbo-Visma wil kunstje van Wout van Aert herhalen: de Omloop winnen zonder koerskilometers
Het werd de laatste jaren een trend: renners die met nul competitiekilometers het Belgische openingsweekend en het klassieke voorseizoen aanvatten. Bij Jumbo-Visma trekken ze die lijn als enige ploeg collectief door.
‘Ik vind het altijd gevaarlijk om de Omloop als eerste koers van het jaar te rijden. Op training kan er veel, maar het pelotongevoel is toch iets anders. En zeker in de Omloop. Draaien en keren, wringen, steeds weer optrekken… Dat kun je niet met training’, zei ervaringsdeskundige Johan Museeuw vorig jaar. Ook dit jaar zal hij tot die conclusie komen. Zeker als hij het raceprogramma van de Jumbo-Vismaselectie voor zaterdag bekijkt.
Tiesj Benoot, Edoardo Affini, Christophe Laporte, Jan Tratnik, Dylan van Baarle én Nathan Van Hooydonck zullen geen enkele wedstrijd in de benen hebben wanneer ze in Gent aan de start verschijnen. Alleen de jonge Tim van Dijke heeft al gekoerst, in de Tour Down Under en de Ronde van Algarve.
Vorig jaar hadden nog twee renners van de Jumbo-Vismaselectie, Pascal Eenkhoorn en Edoardo Affini, al racekilometers op de teller staan. Bij Wout van Aert, Mike Teunissen, Tiesj Benoot, Tosh Van der Sande en Nathan Van Hooydonck was dat niet het geval. Een competitieloze voorbereiding die meteen haar vruchten afwiep: Benoot en Van Aert domineerden de finale. De Kempenaar werkte met een solo vanaf de Bosberg af.
Van Aerts zege was in ‘moderne’ wielertijden ongezien. De laatste renner die tot 2022 zónder voorafgaande koers de Omloop Het Volk/Nieuwsblad had gewonnen? Joseph Bruyère, in… 1980. En voor een tweede renner die de Belgische openingskoers won door alleen te trainen, moet je nog tien jaar verder teruggaan in de tijd. Naar 1970, toen Frans Verbeeck zijn wielercarrière met een job als melkboer combineerde. Die prille ochtend van de Omloop had hij naar eigen zeggen zelfs nog zijn ronde langs de bakkers gedaan.
Weinig gekopieerd
Ook opvallend in de uitslag van de Omloop Het Nieuwsblad 2022: in de top vijf eindigden nóg twee renners die zonder racekilometers waren gestart: Sonny Colbrelli als tweede, Victor Campenaerts als vijfde.
Ook dat was uniek, want alléén in 2020 finishten er in de top tien twee renners die in de Omloop hun seizoensdebuut maakten. Met ook nog Jasper Stuyven als tiende waren dat er in 2022 zelfs vier.
Toch wordt de voorbereiding met alleen trainingskilometers dit jaar weinig gekopieerd. Naast de volledige Jumbo-Vismaselectie rijden van de grote namen alleen Stuyven, Campenaerts (zoals vorig jaar) en het Alpecin-Deceunincktrio Jasper Philipsen/Søren Kragh Andersen/Gianni Vermeersch zaterdag hun eerste wedstrijd van het seizoen.
Al de rest heeft al een of meer rittenkoersen in Australië, Zuid-Europa, het Midden-Oosten of Zuid-Amerika achter de rug. Dat de strijd om de punten voor de World Ranking steeds belangrijk wordt, ook in de openingsweken, is daar allicht niet vreemd aan.
Jumbo-Visma trekt zich van dat eerste, kleine puntengewin niets aan. De vetste brokken zijn toch voor de grootste koersen, nog meer na de aanpassingen van de puntenbarema’s voor 2023. Wout van Aert, die na zijn crosscampagne pas volgende zaterdag in de Strade Bianche aan zijn wegseizoen begint, wil zelfs pas echt goed zijn in de ‘Heilige Week’, in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Gecontroleerde inspanningen
Opmerkelijk is dat ook de klassementsrenners van Jumbo-Visma lang aan hun vorm schaafden met alleen training. Pas afgelopen donderdag startten Steven Kruijswijk, Attila Valter en Tourwinnaar Jonas Vingegaard in de Spaanse rittenkoers O Gran Camino. Op het debuut van Wilco Kelderman en Primoz Roglic (die herstelt van een schouderoperatie) is het zelfs wachten tot respectievelijk Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië.
Jumbo-Visma wil pieken wanneer het echt moet. En daarvoor is volgens hun trainers een wekenlange hoogtestage de beste manier, omdat de inspanningen van hun renners er perfect gecontroleerd en gefinetuned kunnen worden. Meer dan in kleinere rittenkoersen waar je afhankelijk bent van het wispelturige koersverloop – soms te traag, soms te rap.
De Nederlandse ploeg spaart dan ook kosten noch moeite om haar renners op die hoogtestage, zoals de voorbije weken op de Teide-vulkaan op Tenerife, met specialisten te omringen. En hoewel de renners hun tochten op de trainingsapp Strava vaak ludieke namen geven – van ‘Wief Woef Waf’ bij Tiesj Benoot tot ‘Crossertje’s training’ (sic) bij Wout van Aert – toch wordt er snoeihard en lang getraind, inclusief vele duizenden hoogtemeters. Aan ‘competitieritme’ ontbreekt het veel Jumbo-Vismarenners bij hun seizoensdebuut dan ook niet, zelfs met nul koersen in de benen.
Uitzonderlijke aanpak
Toch staat hun aanpak haaks op wat bijna alle andere ploegen en renners dit jaar doen, en in het recente verleden hebben gedaan. Voor hen zijn competitiekilometers in januari en februari wel noodzakelijk. Zeker om te schitteren in de Belgische openingskoers.
Dat blijkt ook uit het gemiddelde aantal voorafgaande racedagen van de top vijf van de laatste 15 edities van de Omloop Het Nieuwsblad (van 2008 tot 2022): 9,63.
Tot en met 2021 finishten in de top vijf van die edities amper drie renners die mínder dan vijf koersdagen in de benen hadden: Luca Paolini (vierde in 2010 met twee wedstrijden), Søren Kragh Andersen (derde in 2020 met nul racekilometers) en Davide Ballerini (winnaar in 2021 met vier voorafgaande koersen).
Wout van Aert, Sonny Colbrelli en Victor Campenaerts (eerste, tweede en vijfde) trokken dat cijfer vorig jaar op. Niemand die achterover zal vallen als een of meer Jumbo-Vismaploegmaats van Wout van Aert dat ook zaterdag zullen doen.
- Tiesj Benoot
- Edoardo Affini
- Christophe Laporte
- Jan Tratnik
- Dylan van Baarle
- Mick van Dijke
- Nathan Van Hooydonck
- Omloop het Nieuwsblad
- Pascal Eenkhoorn
- Wout van Aert
- Mike Teunissen
- Tosh Van der Sande
- Sonny Colbrelli
- Victor Campenaerts
- Jumbo-Visma
- Ronde van Vlaanderen
- Parijs-Roubaix
- Primoz Roglic
- Luca Paolini
- Davide Ballerini
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier