Greg Van Avermaet voor vijfde keer Flandrien van het jaar

© BELGA

Greg Van Avermaet, Jolien D’Hoore en Peter Sagan winnen dit jaar de Flandrien-prijzen.

De Flandriens zijn trofeeën die de krant Het Nieuwsblad aan de beste wielrenners van het seizoen toekent. Ze werden voor de veertiende keer uitgereikt.

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet won in het Kursaal Oostende de Flandrien 2016. Hij won ook in 2008, 2013, 2014 en 2015.

Een jury van ruim 20 experten stelde een lijst op met vijf genomineerden die het voorbije seizoen de wedstrijden kleurden in het profpeloton. Naast Van Avermaet prijkten ook Thomas De Gendt, Tom Boonen, Tim Wellens en Timothy Dupont op de lijst van genomineerden. Uit die vijf kozen de profrenners zelf de laureaat. De Gendt werd tweede, Dupont derde, Boonen vierde en Wellens vijfde. De trofee, een kunstwerk van beeldhouwer Fernand Vanderplancke, werd aan Van Avermaet overhandigd door judoka Dirk Van Tichelt, die brons won op de Spelen in Rio, en Guy Fransen, Chef Sport van Het Nieuwsblad.

De 31-jarige Van Avermaet bracht het voorbije seizoen zes wedstrijden op zijn palmares. Hij zegevierde in de Omloop Het Nieuwsblad, pakte een rit en de eindzege in de Tirreno-Adriatico, soleerde naar de zege in de vijfde etappe in de Tour de France naar Le Lioran en droeg vervolgens drie dagen de gele trui. Het orgelpunt kwam er op de Olympische Spelen waar hij goud veroverde. In het najaar won hij ook de GP Cycliste de Montreal. Voorts mocht hij ook nog juichen in de kermiskoers Gullegem Koerse eind mei.

Met vijf keer winst is Van Avermaet recordhouder.

Tom Boonen (2004, 2005, 2012), Philippe Gilbert (2009, 2010, 2011) en de Italiaan Paolo Bettini (2003, 2006, 2007) wonnen de trofee elk drie keer. De Zwitser Fabian Cancellara mocht woensdag in het Kursaal een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen.

D’Hoore en Sagan

Jolien D’Hoore werd voor de derde keer op rij Flandrienne van het jaar. Ze pakte brons op de Olympische Spelen en won afgelopen zondag in Parijs samen met Lotte Kopecky de Europese titel in de ploegkoers.

In de jongerencategorieën zijn de Flandriens Bjorg Lambrecht (U23), Jasper Philipsen (junioren) en Thibaut Ponsaerts (nieuwelingen).

En wereldkampioen Peter Sagan werd uitgeroepen tot Internationale Flandrien van 2016. Op de erelijst volgt de 26-jarige Slovaak zichzelf op. Hij nestelt zich naast de Brit Mark Cavendish en de Zwitser Fabian Cancellara, die de trofee ook twee keer wonnen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content