‘Gilbert kan Milaan-Sanremo winnen op instinct’ (Michel Wuyts)

© ImageGlobe

Zondag wordt Milaan-Sanremo verreden, een van de meest zenuwslopende wielerklassiekers van het voorjaar. VRT-wielercommentator Michel Wuyts blikt vooruit.

De bookmakers kennen hun favoriet voor Milaan-Sanremo. Met stip op één staat Peter Sagan. Is hij ook uw favoriet?

Wuyts: Hij heeft in elk geval alle troeven. Hij kan wegknallen op de Poggio en als ex-mountainbiker is hij ook een kraan in het dalen. Ze zullen goeie papieren moeten hebben om hem terug te halen. En zelfs als er een groep terugkeert, kan Sagan ze nog aftroeven in de sprint ook.

Wat bovendien in zijn kaarten speelt, is dat er de voorbije edities een tendens is ontstaan om sneller aan de schifting te beginnen. Op Le Manie, de nieuwe berg die sinds een paar jaar in het parcours zit, zet het peloton de rasspurters zo onder druk dat ze niet meer terugkomen of minstens zo zwaar afzien dat ze er op de Cipressa of de Poggio af moeten. Die ontwikkeling beviel de organisatie zodanig dat de vraag werd gesteld of er niet nog een extra berg in moest, om de sprintkansen helemaal weg te gommen. Maar daar ben ik tegen: je kunt koersen niet eindeloos lastiger blijven maken, ze moeten hun eigenheid blijven behouden. Milaan-Sanremo is een wedstrijd geworden die bijna elk type toprenner kan winnen; en zo vind ik het best.

Welke Belg kan zondag winnen? Gilbert misschien?

Wuyts: Hij kan daar de bloemen pakken met 90 procent van zijn vermogen, om een cliché te gebruiken, puur op ervaring en instinct.

Milaan-Sanremo is een koers van verkeerde inschattingen. Je volgt 270 kilometer de stroom van het peloton en probeert geen trap te veel te geven. Als je niets tegenkomt, dan kan het denkwerk beginnen. Waar moet je op reageren? Als Sagan demarreert op de Poggio? Ik zou zeggen: ja. Maar voor hetzelfde geld draagt die vlucht toch niet tot het einde en klopt André Greipel je op de streep. Zo zijn er honderden valkuilen. Moet je reageren als Cancellara aanzet in de afzink, of moet je een ander uit zijn kot lokken om het gat te dichten?

Milaan-Sanremo wordt een loterij genoemd, maar u weet wat Eddy Merckx daarvan zegt.

Wuyts: Dat niemand zeven keer de lotto wint. En Eddy heeft natuurlijk altijd en overal recht van spreken. (JVB)

Het volledige interview met Michel Wuyts, over oude en nieuwe doping, de recente wielergeschiedenis en de koers van zondag vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content