Gaviria sprint naar zege en geel in allereerste Tourrit

© AFP

Fernando Gaviria heeft de openingsetappe van de Tour de France gewonnen. De Colombiaan mag bij zijn Tourdebuut meteen de eerste gele trui aantrekken. Chris Froome belandde op een vijftal kilometer van de meet in de berm en verloor bijna een minuut.

Onder zomerse omstandigheden kregen de renners een 201 kilometer lange etappe voorgeschoteld van startplaats Noirmoutier-En-L’Île naar Fontenay-le-Comte. Een massasprint stond in de sterren geschreven, waardoor een klassiek koersverloop werd afgedraaid. Drie Fransen – Yoann Offredo, Jérôme Cousin en Kévin Ledanois – kregen een voorgift van maximaal vier minuten van het peloton, dat werd aangevoerd door het Belgische Quick-Step Floors in dienst van Gaviria.

Na een voorbeeldige lead-out kon Gaviria wereldkampioen Peter Sagan en Marcel Kittel overtuigend afhouden. De top vijf werd vervolledigd door de Noor Alexander Kristoff en de Fransman Christophe Laporte.

Klassementsmannen verliezen tijd

Op een vijftal kilometer van de meet belandde titelverdediger Chris Froome in de gracht. Hij maakte een koprol, maar kon voortrijden. Met man en macht probeerde hij met enkele ploeggenoten de schade te beperken. De viervoudige Tourwinnaar kwam uiteindelijk binnen op 51 seconden, samen met Ritchie Porte, die eveneens opgehouden werd.

En ook Nairo Quintana had in de eerste etappe het geluk niet aan zijn zijde. De Colombiaanse klimmer kreeg op een bijzonder ongelukkig moment – op 3,3 kilometer van de meet – af te rekenen met een lekke band en verloor 1m15s.

Top 10

1. Fernando Gaviria (Col/QST)

2. Peter Sagan (Slk/BOH)

3. Marcel Kittel (Dui/TKA)

4. Alexander Kristoff (Noo/UAD)

5. Christophe Laporte (Fra/COF)

6. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ)

7. Michael Matthews (Aus/SUN)

8. John Degenkolb (Dui/TFS)

9. Jakob Fuglsang (Den/AST)

10. Rafal Majka (Pol/BOH)

Partner Content