Fransman Voeckler wint Brabantse Pijl

© Belga

Thomas Voeckler heeft de 52e editie van de Brabantse Pijl gewonnen.

Na 196 kilometer tussen Leuven en Overijse en een solo in de laatste 27 kilometer had hij aan de streep 1:12 voorsprong op de Spanjaard Oscar Freire (Katusha), die de spurt voor de tweede plaats won van Pieter Serry (Topsport Vlaanderen-Mercator). De Colombiaan Fabio Duarte (Colombia-Coldeportes) werd vierde, Greg Van Avermaet (BMC) vervolledigde de top vijf.

Zwakke Philippe Gilbert

Het wedstrijdbegin werd gekleurd door een ontsnapping van de Russen Maxim Belkov (Katusha) en Artem Ovechkin (RusVelo) en de Oostenrijker Daniel Schorn (Team Netapp). Het peloton liet begaan en de vluchters liepen iets meer dan vijf minuten uit. Met nog 60 kilometer voor de boeg tijdens de beklimming van de Hagaard moest Ovechkin voorin de rol lossen. In het peloton schudde Gilbert enkele keren aan de boom, zonder al te veel indruk te maken.

Bij het begin van de laatste vier plaatselijke rondes kon Belkov het tempo van Schorn niet meer volgen, de Oostenrijker had nog anderhalve minuut voorsprong op het sterk uitgedunde achtervolgende peloton, met daarin de topfavorieten.

Solovlucht

Voeckler ontsnapte en reed solo naar Schorn toe om hem daarna meteen achter te laten. De Fransman duwde het gaspedaal stevig in en na getalm bij de achtervolgers diepte hij zijn voorsprong al snel uit tot meer dan een minuut. Voeckler verzwakte niet meer in de laatste ronde en mocht zo voor de eerste keer de Brabantse Pijl op zijn erelijst bijschrijven.

Voeckler: ‘Tevreden met eerste winst van het seizoen’

“Deze Brabantse Pijl ligt me eigenlijk wel. Ik was hier vroeger al eens vijfde maar die overwinning is natuurlijk een pak mooier”, lachte Voeckler na afloop. “Het was de hele dag opletten met het gevaarlijk gladde wegdek. Toen ik in de tegenaanval trok op de vroege vluchter hoopte ik in eerste instantie wat renners in steun mee te krijgen. Uiteindelijk ging dat niet door zodat ik maar alleen doorzette. Mijn volgende doel was dan zo snel mogelijk één minuut voorsprong te pakken op mijn naaste achtervolgers. Dat is zo’n grens waarop men mentaal afbreekt en gaat denken aan de tweede plaats. Ook dat lukte me met het gekende gevolg”, blikte de 32-jarige Fransman terug op het koersverloop.

“Het soort wedstrijden als de Brabantse Pijl ligt me beter dan de ‘Vlaamse koersen’. Ik moet het immers net iets meer hebben van mijn klimmerscapaciteiten. De komende Amstel Gold Race? Ik denk dat ik daar ooit eens 10e ben geworden, een echt objectief is die koers echter niet. Ik ben alvast heel tevreden dat ik vandaag mijn eerste van het seizoen te pakken heb.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content