De comeback van Groenewegen: Jumbo-Visma laat sprinter terugkeren in Giro

© Belga Image

Jumbo-Visma neemt de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen op in zijn selectie voor de Ronde van Italië, die zaterdag 8 mei van start gaat, zo maakte de Nederlandse WorldTour-formatie dinsdag bekend.

Voor de 27-jarige Groenewegen wordt het zijn comeback na een schorsing van negen maanden voor zijn rol in de zware valpartij in de Ronde van Polen van vorig jaar. Hij bracht toen op het einde van de eerste etappe zijn landgenoot Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick – Step) na een gevaarlijk manoeuvre ten val. Jakobsen liep daarbij zware verwondingen op, vooral in het aangezicht. Er wachtte de Nederlander een lange en bijzonder zware revalidatie. Pas medio april kwam hij weer toe aan koersen. Zijn rentree vierde hij in de Ronde van Turkije.

‘Ik heb veel steunbetuigingen gekregen na alles wat er gebeurd is, maar ik houd ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer’, aldus Groenewegen. ‘Ik heb Fabio gesproken voordat hij naar Turkije ging en het deed me goed te zien hoe het hem daar verging. Ik heb er extra veel zin in om zelf ook weer te gaan koersen en ik ben blij dat dat kan in een mooie ronde als de Giro.’

De schorsing ging met terugwerkende kracht in vanaf 5 augustus, de dag van het incident, en geldt tot 7 mei 2021, daags voor de Giro-start. ‘We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton’, aldus Merijn Zeeman, sportief directeur bij Jumbo-Visma. ‘Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt.’

Aanvankelijk stond Chris Harper voor Team Jumbo-Visma op de startlijst. Omdat de Australiër kampt met een oogaandoening, kwam er een plaats vacant in de selectie. Het team bestaat verder uit George Bennett, Edoardo Affini, Koen Bouwman, David Dekker, Jos van Emden, Tobias Foss en Paul Martens.

Partner Content