Belgische Wielerbond eist 300.000 euro van Leif Hoste

© Belga

De Belgische Wielerbond eist meer dan 300.000 euro van Leif Hoste. Dat is een recordboete. Hoste is de eerste Belgische ­ (ex-)­­wielrenner die vervolgd wordt voor verdachte bloedwaarden.

“De verdachte bloedwaarden zijn hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan verboden substanties. Het is redelijk onwaarschijnlijk dat de abnormale waarden toe te schrijven zijn aan andere oorzaken”, zegt Jaak Fransen, bondsprocureur van de Belgische wielrijdersbond.

Hoste krijgt de boete, ook al is hij nooit positief bevonden en is er bij hem geen doping gevonden. Volgens Fransen, en hij volgt daarin de internationale wielerunie (UCI), heeft Hoste echter wel degelijk doping gebruikt. “Ik kan niet anders dan, conform de internationale wetgeving, 24 maanden schorsing te vragen.”

Diep in de buidel tasten

Twee jaar is het normale tarief bij een mogelijke eerste dopingovertreding. Het maakt ook niet zoveel meer uit voor de 35-jarige Hoste, die eind 2012 stopte als profrenner wegens onherstelbare rugklachten.

Als hij schuldig wordt bevonden, mag Hoste wel diep in de buidel tasten. Fransen vordert een boete van welgeteld 297.500 euro, plus de gerechtskosten en de beheerskosten van zijn biologisch bloedpaspoort bij de UCI. Maakt een totaalrekening: minimaal 300.000 euro.

Symbooldossier

De monsterboete is volgens de kranten een primeur bovenop een primeur. Dat de Belgische wielerbond, in opdracht van de UCI, Hoste wil treffen in zijn portemonnee, toont de symboolwaarde aan voor de UCI.

Zelf reageert hij ogenschijnlijk kalm. Over de recordboete spreekt hij zich niet uit. “Het komt goed, ik heb alle vertrouwen in mijn advocaten.” Hoste heeft altijd ontkend dat hij doping heeft genomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content