Andy Schleck (29) hangt fiets aan de haak: ‘Trots op mijn prestaties’

© ImageGlobe

Andy Schleck zet op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. De Luxemburger heeft te veel last van zijn knie, zegt hij. Zijn belangrijkste overwinningen zijn Luik-Bastenaken-Luik in 2009 en de Tour de France van 2010 na de dopingschorsing van Alberto Contador.

‘Ik ben uiteraard heel ontgoocheld dat ik vandaag het einde van mijn carrière moet aankondigen’, zei Schleck op een persconferentie in zijn woonplaats Mondorf-les-Bains. ‘Ik wilde graag nog verderdoen maar door mijn knie is het gewoon niet meer mogelijk.’

Harde val

Schleck viel op 7 juli tijdens de derde etappe van de Ronde van Frankrijk hard op zijn rechterknie. Onder meer de mediale banden, de meniscus en het kraakbeen bleken geraakt. Er volgde een operatie maar hij draagt vandaag nog steeds de gevolgen van de crash in Londen. Daarom heeft hij beslist te stoppen.

‘Sinds die dag heb ik amper vooruitgang geboekt,’ zegt Schleck. ‘De ligamenten zijn ondertussen wel hersteld maar de schade aan het kraakbeen is een ander verhaal. Ik heb hard gewerkt aan een comeback maar aangezien ik volgens de dokters het risico loop onherstelbare schade op te lopen, heb ik deze moeilijke knoop doorgehakt.’

Trots

Schleck zegt met trots terug te kijken op zijn carrière. Hij brak door in 2007 met een tweede plaats in de Giro (na Danilo Di Luca). In de jaren daarna eindigde hij drie keer tweede in de Ronde van Frankrijk, in 2009 en 2010 na Alberto Contador en in 2011 na Cadel Evans. Na de dopingschorsing van Contador mocht Schleck zich de Tourwinnaar van 2010 noemen. In 2009 schreef hij Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam.

‘Ik vind dat ik nu al met een lach mag terugkijken op de carrière die ik heb gehad,’ zegt hij. ‘Ik ben heel trots en fier op wat ik de voorbije tien jaar als prof heb verwezenlijkt.’

Contract

De laatste drie jaren bleven de resultaten, onder andere wegens het nodige blessureleed, echter uit. De Luxemburger liet zich vooral opmerken door een rist opgaves.

Bij zijn team Trek kreeg Schleck, in tegenstelling tot zijn vijf jaar oudere broer Fränk, geen nieuw contract voor 2015. De zoektocht naar een nieuwe ploeg laat de Luxemburger nu dus aan zich voorbijgaan.

Toekomst

Wat de toekomst voor de 29-jarige Schleck inhoudt, is voorlopig een open vraag.

‘Wielrennen is vele jaren mijn leven geweest. Het is altijd een droom geweest profrenner te zijn. Nu heb ik wat tijd nodig om uit te zoeken wat ik ga doen. Ik wil wel graag in de sport blijven waar ik zoveel van hou.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content