Woensdag 1/12

De kerstmarkt in Sint-Truiden komt er weer aan. Tijd voor wat vreugde, en voor vrede tussen de mensen.

Nu de burgemeester, Ludwig Vandenhove. Ook bekend van de bordelen op de Luikersteenweg : “We nemen deze keer drastische maatregelen. Patrouillerende agenten in gevechtskledij, gewapende stadswachten, hondenbrigades, permanentie door eenheden van het Speciaal Interventie Eskadron, en drie waterkanonnen. Na de zuiporgie van vorig jaar heerst er nultolerantie. De eerste die een stap verkeerd zet, wordt opgepakt. Standhouders die zich niet aan de regels houden, mogen opkrassen.”

Welkom in Sint-Truiden. Burgemeester Vandenhove was ook de man die de allochtonen van zijn gemeente per brief verwittigde dat ze dringend manieren moesten leren. En zich eens moesten gaan gedragen zoals gewone Truienaars dat doen. Op de kerstmarkt bijvoorbeeld. Beelden daarvan zijn vorig jaar de wereld rondgegaan. Tot op Al Jazeera. Minderjarigen met alcoholvergiftiging werden bij trossen weggedragen, vechtpartijen, vandalisme, openbare zedenschennis, wildplassen, overgeven in brievenbussen, nachtlawaai,… noem het, en het gebeurde in Sint-Truiden.

Inspecteurs van Volksgezondheid troffen in de diverse standjes 85 verschillende soorten alcohol aan, de meeste illegaal gestookt in de kelder van de standhouder. Vijfentachtig ! Iedereen die van een versterkertje houdt, kent wel vijf soorten jenever, vijf merken whisky en vijf goede Cognac-huizen. Maar vijfentachtig, dat moet een wereldrecord zijn. Zeker voor een kerstmarkt. Dat alles is dus voortaan verboden.

Het zal plezant zijn dit jaar. Alcohol wordt niet meer geschonken, vervangen door Trudo appelsap en Trudo tropical. En de burgemeester gaat zelf de muziek draaien. In alle stalletjes dezelfde liedjes, en met dezelfde geluidssterkte. In plaats van de heavy metal en techno van vorige keer, wordt het nu ‘Susa ninna’, ‘Herders, Hij is geboren’, en ‘Rudolph, the rednosed rendeer’.

Voor wie zich toch nog zou willen amuseren, je weet maar nooit, deze tip : de meisjes van de Luikersteenweg, inclusief VLD-parlementslid Hilde Vautmans, zitten in de kerststal. Maar maak u geen illusies : schunnige praat zal door de burgemeester niet geduld worden, laat staan suggestieve gebaren.

Sint-Truiden mag dan wel door het Sint-Nicolaasgenootschap zijn uitgeroepen tot dé Sinterklaas-stad in Vlaanderen, op de kerstman zullen ze toch niet moeten rekenen.

Donderdag 2/12

Wie zegt ‘Kloefkappers’, zegt : ‘Leden van de Centrale Scheidsrechterscommissie.’ Hoe is dat nu mogelijk ? Hebben ze eindelijk eens een goede arbiter, de allereerste die in 25 jaar strenge controle door Sport/Voetbal Magazine met een 9 op 10 wordt beloond, dit vanwege zijn kundige leiding in de altijd geladen topper Bergen-Lokeren…, mag hij niet meer fluiten !

Sinds de historische 9 van de tiende speeldag heeft Kris Hermans, want over hem gaat het, niet één wedstrijd in eerste meer geleid. Noch geleden. En we zijn inmiddels anderhalve maand later. Weten ze het weer beter, op de Houba de Strooperlaan ? Hebben ze hun scheidsrechtersklassering weer wat vervalst, zoals vorig seizoen met Frank De Bleeckere ? Of kunnen ze niet lezen ?

Of zijn wij, van S/VM, te gul geweest ? Een euvel waarvan wij nochtans zelden worden beschuldigd. Enfin, wij gooien het maar in de groep. En kijken met ongeduld uit naar het volgende optreden van Hermans. Van Kris welteverstaan, niet van Margriet.

Op de eerste plaats van onze scheidsrechterstabel heeft hij voorlopig het gezelschap van twee Nederlanders : Pieter Vink, die vorig seizoen zelfs de eindstand aanvoerde, en Ruud Bossen. Deze laatste is bekend van het vrolijke deuntje : ‘Bossen is de hoer van PSV’, waarmee de supporters van Vitesse onlangs de wedstrijd tegen PSV vocaal enige kleur bijzetten. En een kwartier langer deden duren dan gebruikelijk.

Als we de Arnhemse fans mogen geloven, prijkt er dus een hoer op kop van onze scheidsrechtersranglijst. Zou Ludwig Vandenhove dat weten ? Een hoer, een Hollander, en een verkeerde Belg… dames en heren : de Tabel René Magritte.

door Koen Meulenaere

‘Weten ze het weer beter ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content