Westerlo won zaterdag van Lierse met 2-0 de zelfverklaarde strijd om de titel van Ploeg van de Kempen. De analyse van Jan Ceulemans na de wedstrijd vatte de situatie samen waarin zijn ploeg zich in deze fase van de competitie bevindt: “(1) Gelukkig kon Lierse niet de druk zetten om het af te maken. (2) We hebben bij momenten goed gevoetbald, iets té goed soms zelfs, waardoor er te weinig diepgang kwam en we soms te weinig de ruimte gebruikten.”

(1) Verdedigend is Westerlo kwetsbaar. Steven De Petter was tegen Lierse de enige echte balrecuperator op het middenveld, een sturende speler ook bij balverlies, terwijl Rachid Farssi zich met zijn loopvermogen of Lens Annab met zijn techniek zich vaker aanvallend in laat schakelen. Met, zoals tegen Lierse, vooral aanvallend denkende spelers als Daniel Chavez, Elrio Van Heerden, Sasha Iakovenko en Christian Brüls in de basis kan Westerlo De Petter centraal op het middenveld niet missen. Nochtans bestaat de kans daartoe: als Wouter Cors-tjens of Adnan Mravac centraal in de verdediging uitvallen, is De Petter door de blessure van Joris Van Hout het enige alternatief. Daarom ligt de prioriteit van Westerlo nu bij het aantrekken van een centrale verdediger.

(2) Door de blessures van Jaime Ruiz en Ellinton Liliu is de aanval onthoofd. Westerlo moet zich nu bedienen van voetballers als Chavez en Van Heerden die liever naar de bal toe komen en het leer vervolgens in doel lijken te willen lopen. In plaats van, zegt hulptrainer Frank Dauwen, bijvoorbeeld van flank te veranderen als daar de ruimte ligt, zoals tegen Lierse. Bijgevolg scoort Westerlo heel moeizaam: amper zes keer in zeven wedstrijden.

Brengt Paulo Henrique soelaas? Tegen Lierse viel hij voor de derde keer in. Hij liet techniek, kracht en explosiviteit zien, maar hij staat conditioneel nog te ver af van een basisplaats. De Colombiaan Ruiz, de Peruaan Chavez, en de twee Brazilianen Liliu en Henrique mogen dan Zuid-Amerikanen zijn in de stille Kempen, geïntegreerd zijn ze wel. Ze zoeken ook elkaars gezelschap op. Dieter Dekelver, de vijfde spits én enige Belg, moest tegen Lierse zijn frustratie op de bank blijven verbijten.

RAOUL DE GROOTE

‘Een centrale verdediger is nu de prioriteit.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content