Ook met een nieuwe stuurman hebben de Rode Duivels vrijdag tegen Montenegro niet de indruk kunnen wekken dat deze generatie echt overloopt van het talent. De driftig coachende Marc Wilmots zag hoe zijn ploeg in de eerste helft enthousiast voetbalde, maar na de rust fors terugviel. Toen bracht de interim-bondscoach in plaats van de geblesseerde Nicolas Lombaerts zowaar Timmy Simons centraal achteraan in, hetgeen in de verdediging tot drie positiewissels leidde.

In wezen zijn dergelijke interlands overbodig. Het seizoen is voorbij, er staat niets meer op het spel en het tempo lag op deze zwoele avond zeer laag. Als voorbereiding op de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijden valt dan ook weinig te onthouden. Behalve misschien dat Eden Hazard, die vorige week in een reeks interviews had verteld dat hij bepalend wilde zijn, slechts bij vlagen flitste en zeker niet de architect was rond wie de ploeg draaide.

Ondankbaar is het voor Marc Wilmots om in dat soort wedstrijden te moeten debuteren. Hij liet de ploeg wel aanvallender voetballen, maar het valt af te wachten in hoeverre hij die lijn aanhoudt. Zaterdag in Engeland bijvoorbeeld. Maar een examen is ook die match niet. Onzinnig is het om een eventuele aanstelling van Wilmots afhankelijk te maken van het resultaat van twee vriendschappelijke partijen. Dan leef je nog maar eens in de waan van het moment.

Marc Wilmots mag dan als hoofdtrainer weinig ervaring hebben, maar na ruim twee en een half jaar in de schoot van de nationale ploeg moeten technische mensen binnen de bond wel een evaluatie kunnen maken van zijn capaciteiten. Dan dien je te weten of die zelf de lijnen kan uittekenen of beter in de schaduw blijft. Daar heb je geen interlands tegen Montenegro en Engeland voor nodig. Laat staan dat je moet wachten op een eventueel ontslag van Erik Gerets in Marokko om de koers te bepalen en de opvolger van Georges Leekens aan te duiden. Dat is werken in het luchtledige.

De komst van Georges Leekens naar Club Brugge heeft daar een nieuwe stroom wissels op gang gebracht. Een Clubmonument zoals Dany Verlinden moet plaats ruimen voor Philippe Vande Walle. Het is niet onlogisch dat een trainer zijn staf wil meebrengen. Opmerkelijk is wel dat de schoonmaak ook in andere geledingen verder gaat. Henk Mariman en Sven Vermant bleken als sportmanagers geen voltreffers en het valt af te wachten of er nog mensen aan de kant zullen worden geschoven.

Dat mensen als Bart Verhaeghe een club willen professionaliseren valt alleen maar toe te juichen. Maar bij professioneel werken hoort ook dat je in staat bent mensen goed te screenen en op de juiste posities de juiste personen neerzet. De reeks ontslagen, herstructureringen en verschuivingen toont dat er wat dat betreft inschattingsfouten zijn gemaakt. Dat kan je niet ongestraft blijven doen. Het zorgt voor een knagende ongerustheid binnen de club en dat is zelden een goed fundament om het beste uit jezelf te halen. Natuurlijk moet je de verhalen over de familiale warmte die er vroeger bij Club heerste niet telkens vanonder het stof halen. Dat is een soort romantiek uit lang vervlogen tijden die verbergt dat er ook toen meedogenloze beslissingen werden genomen. Maar Club mag zeker niet uitgroeien tot een koud bedrijf dat puur drijft op kille zakelijkheid.

Na deze twee schoonmaakoperaties heeft blauw-zwart nu in de eerste plaats nood aan stabiliteit. Maar gemakkelijk wordt dat niet. Want met minder dan een titel zal de van ambitie barstende Bart Verhaeghe geen vrede nemen. Hij constateerde vorig seizoen ook in een klimaat van turbulentie een stijging van de commerciële inkomsten en wil het merk Club Brugge maximaal verzilveren.

Georges Leekens staat straks dan ook voor de moeilijkste taak in zijn carrière. De nieuwe trainer zal zich met de hem kenmerkende flair door dit seizoen bewegen. Maar zeker in zijn geval gaat het na de pijnlijke overstap, die veel littekens naliet, echt niet om woorden. Maar om daden. Na alle stormen blijft deze leuze voor Club Brugge meer dan ooit overeind.

Bekijk elke week de vlog van Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om 9.30 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Professioneel werken betekent ook dat je de juiste mensen moet kunnen aantrekken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content