Uit een trits kandidaten kon Bergen vorige week kiezen om Sergio Brio als trainer op te volgen. Zelfs uit Spanje en Kroatië, zegt voorzitter Dominique Leone, waren kandidaturen binnengelopen. Uiteindelijk werd het aanbod gereduceerd tot vijf kanshebbers : Walter Meeuws, Jos Daerden, Henri Depireux, Thierry Pister en François Brisson. Wegens onvoldoende kennis van de Belgische eerste klasse bij Pister en Brisson, een te evidente link met de makelaarswereld in het geval van Depireux of “te duur en hij liet ons geen gemotiveerde indruk” bij Meeuws kwam Bergen bij Jos Daerden uit. “Hij is”, zegt de voorzitter, “correct qua budget, gemotiveerd, heeft ervaring, voetbalde ooit met de hulptrainer samen en liet een serieuze indruk.”

Nadat hij bij Genk, in tegenstelling tot Sef Vergoossen die zelf opstapte, werd ontslagen, kwam Daerden in de immobiliën terecht, hoewel hij erop had gerekend technisch directeur te worden. Merkwaardig dat iemand met de voetbalinzichten van Daerden met een club als Bergen, waarvoor hij tot eind dit seizoen tekende, weer onderaan de ladder staat. Terwijl, wordt gezegd, hij net in de luwte van spanning het best functioneert. “Een aantal jaren geleden heb ik zelf bewust de keuze gemaakt om wat meer op de achtergrond te werken en naar een technische functie te evolueren. En omgaan met spanning, daar was ik ook daar aan onderhevig geweest, hoor, want ook daar moet je resultaat boeken. Nu moet ik mij weer als hoofdtrainer profileren. Ik ben destijds bij Beveren begonnen, dat was ook niet de grootste ploeg.”

Voor een inschatting van Bergen verliet hij zich grotendeels op zijn assistenten. “Maar één ding”, zegt Jos Daerden, “heb ik onmiddellijk veranderd. De nieuwe tribune is klaar, dus we kleden ons om in het stadion. Want voorheen zat de trainer op bijna honderd meter van de kleedkamer van de spelers, die dan ook nog in twee verschillende, kleine kleedkamers zaten. Zo kan of wil ik niet functioneren. Je moet, vind ik, eens kunnen binnenlopen om over dingen te praten. Want aan het groepsgevoel werken zal hard nodig zijn.”

Kwaliteit is er genoeg, zag hij. “Ik ga van Bergen geen topploeg maken, zoals dat voor veel andere ploegen ook geldt, maar er zit voetballend vermogen in. In de kern zitten spelers die ervaring hebben in onze eerste klasse of die in Italië en Frankrijk gevoetbald hebben. Wie dan een contract kreeg, moet iets in zijn mars hebben. Daarop heb ik mij gebaseerd. Bergen heeft nu acht wedstrijden gespeeld tegen ploegen uit de rechterkolom, maar je weet dat Genk, Anderlecht, Standard, Brugge, Germinal Beerschot en Lokeren nog moeten komen. Dan is het eerste objectief op korte termijn : aansluiting vinden met de rest.”

Genk stond afgelopen weekend al op het programma en leverde een 2-2 op. Met Martin Miguel Cortes haalde Daerden een invaller naar de basiself en met Hocine Chebaiki diepte hij zelfs een C-kerner op, terwijl de middenvelder Dieudonné Londo als verdediger werd uitgespeeld. Het gevolg was dat na twee vervangingen moe gelopen nog eens drie spelers om een wissel vroegen en het middenveldspel problemen gaf. “We hadden problemen met het kantelen en spelers die wedstrijdritme misten. Onze spitsen bleven ook nog te ver voorin. Je voelt”, besluit Daerden, “dat deze groep het niet gewoon is om te winnen. Ineens dachten ze : verdorie, we kunnen hier winnen op Genk. En dan gaan ze dus domme dingen doen, zoals energie verspillen in irritaties op de tegenstander en de scheidsrechter. Daar moeten we aan werken.” (RDG)

RDG

‘Je voelt dat deze groep het niet gewoon is om te winnen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content