Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Niet één certitude kocht Sint-Truiden. Met spits Benjamin De Ceulaer (18) van Kermt-Hasselt, de middenvelders Frank Geraerts (18) en Jochen Slechten (19) van Patro Maasmechelen en doelman Bram Castro (19) van RC Genk haalde het uitsluitend jonge voetballers. Van hen viel Geraerts al in de eerste oefenwedstrijd zowat voor de rest van het seizoen uit met een zware knieblessure. Doelman Davy Schollen werd te gelde gemaakt in Genk, het contract van rechterflankspeler Georges Dimitriadis niet verlengd, Philippe Lenglois in afwachting van een trainsfer bij de B-kern ingedeeld en Wouter Vandevenne uitgeleend aan Tongeren.

Verdediging

Als het Davy Schollen was die Dusan Belic scherp hield, is de vraag wie hem nu scherp zal houden. Veel concurrentie is er in de goal niet meer. Bram Castro en Tom Hansen zijn nog geen twintig en absoluut onervaren.

Centraal in de viermansverdediging liggen Claude Kalisa, Robbie Dello en Nicky Hayen in balans voor de twee posities. Kalisa lijkt een certitude geworden. Afgetest bij Anderlecht was hij vorig seizoen de revelatie. Weliswaar een tikje verlegen jongen, zeker geen leider, maar veel klasse waarmee hij ook voor belangrijke offensieve impulsen zorgt.

De ervaring loopt op de flanken. Rechts Peter Voets (33), links Thomas Caers (29). Hun doublures zijn jong : Dries Jacquemyn (rechts) en jeugdinternational Stijn Vangeffelen (links). Centrale middenvelder Peter Delorge is ook een mogelijke rechtsback, positie die hij trouwens bij de nationale beloften speelt.

Middenveld

Jacky Mathijssen deed het vorig seizoen op het middenveld altijd met twee min of meer controlerende spelers met een groot loopvermogen, achter een hangende spits, soms zelfs met drie, wat op verplaatsing veel punten opleverde. Zonder Wouter Vrancken, die op het EK voor beloften in Zwitserland een enkel brak en de competitiestart niet haalt, boet STVV vooral aan gestalte en kopkracht in.

De buitenspelers krijgen doorgaans de vrijheid om tussen de linies te lopen. Zeker op links geniet Danny Boffin een heel grote vrijheid. Met zijn versnelling en zijn dribbel kan hij er voor diepgang en verrassing zorgen. Op rechts is Kris Buvens een creatieve optie, of – hoger – Marcos Pereira.

Aanval

Haast onmisbaar is hangende spits/offensieve middenvelder Désiré Mbonabucya. Kan alles, liet hij vorig seizoen zien. Eéntijdsvoetbal, kracht, snelheid, vista en zeventien goals, waaronder ettelijke pareltjes. Hij vond een goed complement in Marcos Pereira, die balvast is en diep gaat. Pereira kan zowel in het centrum als vanaf de rechterkant spelen, kende in de heenronde een hele sterke periode, maar zou voor een gewezen topschutter van tweede klasse op een seizoen wat meer dan zes keer mogen scoren. Dat geldt al heel zeker voor individualist pur sangDalibor Mitrovic, die sterke, explosieve en doelgerichte spits die zo weinig rendeert. Hij is, zo wordt in Sint-Truiden getuigd, bijzonder gemotiveerd en met minder kilo’s terug uit vakantie. Wie weet maakt hij er komend seizoen wel meer dan drie.

Er is ook nog altijd linkerspits Bram Van Geel, die veelbelovende snelle en vaardige linkerspits die zich nog onvoldoende kon doorzetten. En van de vier jonge aanwinsten was spits Benjamin De Ceulaer in de oefencampgne de verdienstelijkste.

Conclusie

Met verzorgd voetbal eindigde Sint-Truiden vorig seizoen in de eerste kolom. Kan het dat met nagenoeg dezelfde groep nog eens overdoen ? Ja, natuurlijk, want het was geen toeval. Maar bevestigen is mentaal altijd iets moeilijker. Zonder bijvoorbeeld Davy Schollen is de concurrentie er in de ook alweer verjongde groep nog minder op geworden. Er had bijvoorbeeld een targetman bij gemogen, maar blijkbaar was die niet betaalbaar. Misschien dat op een dag Dalibor Mitrovic toch zijn geld waard zal blijken te zijn.

door Christian Vandenabeele

Belic

VoetsDelloKalisaCaers

VerjansDelorge

Buvens MbonabucyaBoffin

Pereira

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content