De Italiaanse profs onttrekken zich wel eens aan dopingonderzoek.

Behoorlijk wat ophef maakte het bericht dat Milanspelers GennaroGattuso en GiuseppePancaro na AS Roma-Milan van vorige week zondag een bloedtest weigerden tijdens de dopingcontrole na de wedstrijd. In januari 2003 besliste de Italiaanse voetbalfederatie om een gecombineerde bloed- en urinedopingtest in te voeren volgens het reglement van de internationale dopingbestrijdingsorganisatie WADA. Vanaf januari 2004 werden die tests uitgevoerd : na twee wedstrijden in de Serie A en één in de Serie B werden telkens twee spelers per ploeg uitgeloot.

Na de weigering van Gattuso en Pancaro raakte bekend dat tien procent van de spelers die sinds 23 januari van dit jaar gecontroleerd werden de dopingtest weigerde. Bij het tot stand komen van het reglement werd bepaald dat wie de test weigerde niet gesanctioneerd zou worden. Ligavoorzitter Galliani voegde er in eigen naam wel aan toe dat een international die de test zou weigeren automatisch zou uitgesloten worden van een internationale selectie. Die uitspraak werd vorige week meteen onder tafel gemoffeld. Eén dag na zijn weigering werd Gattuso immers wél geselecteerd voor Italië-Schotland. Terecht, volgens de bond, want Gattuso en Pancaro weigerden wel de bloedtest, maar ondergingen wel degelijk de urinetest. Wie een bloedtest weigert, wordt via de urine sowieso op epo getest.

Leccetrainer Zdenek Zeman, die ooit het dopingverhaal in het Italiaanse voetbal op gang bracht, liet al weten verbaasd te zijn dat men dit allemaal laat gebeuren. In een mededeling liet de spelersvakbond – waar Gattuso een vertegenwoordiger van is – weten dat vanaf volgend jaar zowel bloed- als urinetests verplicht worden en dat de profs zich daar ook bij neerleggen.

In een WK-kwalificatiewedstrijd in Milaan klopte Italië Schotland met 2-0. Beide goals werden gescoord door middenvelder Pirlo. Bondscoach Lippi, die voor de vriendschappelijke match van gisterenavond (woensdag) tegen IJsland een experimenteel team op de been bracht, startte tegen Schotland met de driemansvoorhoede Cassano-Totti-Gilardino. Het was Cassano’s eerste interland sinds Lippi bondscoach werd. Niet opgeroepen was Del Piero van Juve. Italië, dat zijn volgende WK-kwalificatiewedstrijd afwerkt op 4 juni tegen Noorwegen, behoudt de leiding. Franco Baldini gaf zijn ontslag als sportief directeur bij AS Roma. Het boterde niet meer tussen hem en de club sinds het afspringen van een door Baldini gesteund overnamebod door een Russische groep vorig jaar. Adriano Galliani (60) van AC Milan volgt zichzelf op als voorzitter van de Italiaanse Profliga. Lazio Roma moet de komende 23 jaar liefst 140 miljoen euro achterstallige taks en belastingen betalen aan de Italiaanse overheid. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 19 goals ; 2. Gilardino (Parma) 16 goals ; 3. Adriano (Inter) 15 goals ; 4. Shevchenko (AC Milan), Esposito (Cagliari) 14 goals.

(GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content