Zaterdag beginnen de Engelsen aan hun kwalificaties voor het EK. Hapklaar brokje bij de aftrap is zaterdag Andorra, dat op Old Trafford partij wordt gegeven. Volgende woensdag is er al direct een tweede wedstrijd, tegen Macedonië in Skopje.

Half augustus speelden de Engelsen vriendschappelijk tegen Griekenland. Het debuut van Steve McClaren was overtuigend, de Europees kampioen werd met 4-0 geklopt. Opvallend toen : de niet-selectie van David Beckham. McClaren wilde wat anders proberen, maar sloot toen niet uit dat hij alsnog een beroep kon doen op de middenvelder van Real in tijden van nood.

Maar Becks is er dus dit keer opnieuw niet bij. Het is de Engelsen duidelijk : McClaren kiest voor de jeugd, van de oudere spelers behield alleen Gary Neville (31) zijn plaats. Omdat er geen echte opvolger is als rechtsachter, zegt de bondscoach, die er straks nochtans eentje een kans moet geven, want Neville moest afhaken met spierproblemen.

Interessant wordt het in de spits, waar Michael Owen geblesseerd is en Wayne Rooney nog geschorst voor zijn rode kaart op het WK tegen Portugal. Op de laatste training voor de wedstrijd tegen Griekenland brak Dean Ashton (West Ham) zijn enkel, anders was hij een zekere starter. Naast Peter Crouch, Jermaine Defoe en Darren Bent selecteerde McClaren daarom opnieuw Andy Johnson en niet Theo Walcott, de joker van Engeland op het WK. McClaren vindt Walcott nog te groen voor het grote werk, ook al krijgt hij dit seizoen speelminuten in het eerste van Arsenal en verbande hem naar de – 21.

Johnsons carrière lijkt een nieuwe wending te nemen na zijn transfer naar Everton. Twee seizoenen geleden maakte de man furore in de Premier League met Crystal Palace. Zijn ploeg zakte wel, maar Johnson scoorde aan de lopende band en hield er een internationale selectie aan over tijdens een tournee van de nationale ploeg door de States.

Medio 2005 hield het sprookje echter op. Johnson, de beste Engelse spits met 21 goals, degradeerde met Palace en bleef, tot eenieders verrassing, de club trouw. Hij bleef scoren, maar raakte niet meer bij de A-ploeg. Toen Palace de promotie miste, besefte de spits dat alleen een terugkeer naar eerste zijn carrière vooruit kon helpen. Uit tal van aanbiedingen koos hij Everton, dat fors afdokte (bijna 14 miljoen euro) en hem naar verluidt een weeksalaris van 60.000 euro uitkeert. Met succes, want Johnson scoort ook voor hen, zaterdag zijn tweede in drie matchen, en dat bezorgde Everton weer een goeie start.

Chelsea maakte zich vorige week sterk dat het voor de transferdeadline van donderdag de overgang van Ashley Cole (Arsenal) zal afronden. De speler twijfelde zondag nog wel aan de goeie afloop, omdat de discussie over de juiste prijs zo lang aansleept. Wie het wel in Londen voor bekeken wil houden is José Antonio Reyes. De Spaanse winger van 22 wil absoluut naar zijn land terug. Een bod van Atletico Madrid werd met een onvoldoende afgewezen, maar Reyes wil nu de forcing voeren. Sevilla, Atletico, Real, het is hem om het even zegt hij, als hij maar weg kan uit Engeland. Reyes speelde dit seizoen nog niet voor Arsenal en werd Europees niet opgesteld om zijn marktwaarde niet naar beneden te halen.

Ben Thatcher werd door zijn eigen club Man. City geschorst voor een wilde tackle op PedroMendes in de midweekmatch tegen Portsmouth. Thatcher had Mendes met een elleboog ko geklopt, maar kreeg daarvoor slechts geel van de scheidsrechter. Mendes had zuurstof nodig langs het veld om weer bij te komen. Politie én FA gaan een onderzoek instellen op basis van de tv-beelden.

Ognjen Koroman, die vorig seizoen al een half jaar op huurbasis voor Portsmouth speelt, doet dat nu een seizoen lang. De Servische international is eigendom van Terek Grozny.

Randy Lerner heeft succes met zijn overnamepoging van Aston Villa. Vrijdag bezat de Amerikaan al bijna 60 procent van de club. Lerner heeft 75 procent nodig voor de overname een feit is.

Nicolas Anelka keert terug naar de Premier League. Anelka, nog steeds maar 27, tekende een contract van vier seizoenen bij Bolton. Na Arsenal, Liverpool en Man. City is het al zijn vierde club.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content