Catania is bezig aan een mooie heropstanding.

Sinds de hervatting van de competitie op 6 januari lijkt Catania herboren. Ook vorig weekend ging het team op zijn elan door met een zege tegen Lazio. Welke factoren liggen aan de basis van het nieuwe enthousiasme bij de Sicilianen, eerder al (te vroeg) afgeschreven als een vogel voor de kat?

Vooreerst vindt Sinisa Mihajlovic stilaan zijn draai als trainer, nadat de Servische coach een slecht debuut maakte bij Bologna en daar werd doorgestuurd. Bij Catania slaagde de ex-international erin de kleedkamer wakker te schudden en haalt hij bij elke speler het beste naar boven. Mihajlovic begon op 13 december weliswaar nog met een nederlaag op Livorno, maar behaalde sindsdien enkele mooie zeges, waaronder ook tegen Juventus. De fans schatten die overwinning trouwens nog hoger in dan die in de derby tegen Palermo van vorig seizoen. Wellicht werd met de zege op het veld van Juve de wedergeboorte van Catania ingeluid. Sindsdien haalde de club veertien punten in zeven wedstrijden. Voor een team dat het behoud wil verzekeren, is dat een mooi gemiddelde.

Heel belangrijk was ook de komst van Maxi López. Het is wellicht de ironie van het lot dat de 25-jarige aanvaller, die overkwam van Grêmio, eerst was aangekondigd bij Lazio maar eind januari verrassend voor Catania tekende. De Argentijn speelde in Rome zijn tweede wedstrijd voor de rood-blauwen. Hij tekende niet alleen de winning goal aan, maar was ook veel nadrukkelijker aanwezig in de opbouw dan zijn voorgangers als diepe spits. GiuseppeMascara en TakayukiMorimoto zijn zeker technisch onderlegde aanvallers, maar ze zijn fysiek niet zo sterk en het ontbreekt hen duidelijk aan koelbloedigheid voor het vijandige doel. Bij de drie spitsen die Mihajlovic steevast opstelt, was er ongetwijfeld nood aan een killer.

De schaduwzijde van de opvallende remonte is dat vorige zondag acht spelers bedreigd waren met een schorsing. En dat heeft gevolgen: de Argentijnse middenvelder CristianLlama (23) zal er komend weekend tegen Atalanta Bergamo niet bij zijn.

Alessandro Del Piero (35) speelde zijn 444e competitiewedstrijd met Juventus en evenaart zo het clubrecord van Giampiero Boniperti. De aanvoerder kon dat echter niet vieren met een goal, ook al omdat zijn teamgenoten hem niet echt hielpen. Kort voor het einde van de wedstrijd werd Del Piero vervangen.

Ronaldinho werd het slachtoffer van een hacker die probeerde om 800.000 euro van een van zijn rekeningen te halen. Ewerton CR slaagde erin om de elektronische post van de moeder van de speler, Miguelina, te openen en vond daar ook informatie over de rekeningen van de Braziliaan. In extremis kon de zus van de Milanspeler echter de frauduleuze transactie vermijden.

Het seizoen 2010/11 begint op 29 augustus en eindigt op 22 mei. De finale van de TIM Cup (de bekercompetitie) wordt normaal gespeeld op 29 mei, maar zal worden verschoven naar 11 juni, indien een van de finalisten de CL-finale zou spelen op 28 mei.

Massimiliano Allegri kreeg de Panchina d’Oro 2008/09, de gouden bank die de beste coach van het seizoen bekroont. De trainer van Cagliari gaat in het klassement José Mourinho (Inter) vooraf.

Parmamiddenvelder Blerim Dzemali (23) scheurde de kruisbanden van de linkerknie. Dat betekent meteen dat het seizoen gedaan is voor de Zwitser, die daardoor ook het WK zal missen. Eerder moest hij ook al verstek laten gaan voor het EK van 2008 omwille van dezelfde blessure aan de rechterknie. Van pech gesproken.

Gaby Mudingayi was, samen met doelman Roberto Colombo, de beste man op het veld bij Bologna tegen Milan, waar nieuwkomer Mancini de voorkeur kreeg op David Beckham. Jean-François Gillet kon niet vermijden dat AS Bari zijn zevende seizoensnederlaag leed. Daar staan wel acht overwinningen en acht gelijke spelen tegenover.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content