Nieuwe Limburgse club lijkt er toch te komen.

Vorig seizoen, rond januari, werd er volop gespeculeerd over een nieuw op te richten Limburgse club. Er was een sponsor en zelfs al een coachingstaf samengesteld, bestaande uit Johan Roijakkers en Brian Lynch, beiden ex-Bree. Uiteindelijk werd alles enkele maanden later afgeblazen omdat er met de Expodroom geen akkoord werd gevonden en de club niet genoeg tijd restte een andere locatie als thuisbasis te strikken. Jammer, want sinds de teloorgang van Bree liet de provincie Limburg een enorme leemte in onze hoogste basketbalklasse, waar sindsdien amper negen clubs in aantreden. Dat zorgt elk weekend voor een bye, een afgrijselijk systeem waar zowat alle betrokkenen koste wat het kost vanaf willen.

Het was dan ook een van de grootste prioriteiten van de nieuw verkozen Ligavoorzitter Patrick Wijns om tegen volgend seizoen weer een competitie met tien eersteklassers op poten te krijgen. “Limburg en Brussel zouden daarvoor geknipt zijn”, liet Wijns enkele weken geleden al noteren in deze rubriek. Geen loze woorden want in de coulissen wordt er druk onderhandeld, zo blijkt. Heel wat schoon volk blies het Limburgs project opnieuw leven in: Cyriel Coomans (bondsvoorzitter), Herman Reynders (provinciegouverneur en ex-basketbalinternational), Bob Verbeeck (CEO van het gereputeerde managementkantoor Golazo) en Jaak Gabriëls (burgemeester van Bree). Deze laatste was karig met commentaar, maar toonde zich optimistisch: “Vorige keer moest alles te vlug gegaan, de deadline van de licentiecommissie lag veel te dicht. Doordat we nu een heel jaar hebben, wordt alles veel concreter. We zijn er bijna. Verder wil ik daar niets meer over zeggen, dat laat ik liever aan onze gouverneur over. Want verwacht geen exclusief Brees avontuur, wel eentje van de hele provincie. Binnen dit en twee weken mag je nieuws verwachten.”

Zelfde geluid bij Brian Lynch, die al sinds de eerste aanzet genoemd wordt in de technische staf van de nieuwe Limburgse club. “Het enige wat ik weet, is dat er inderdaad concrete gesprekken zijn en dat het er ditmaal positief uitziet”, aldus Lynch. “Cruciaal wordt de onderhandeling over de Expodroom, die door zijn voorgeschiedenis als thuisbasis van Bree toch de ideale locatie is om ook nu weer een eersteklasseploeg te huisvesten. En voor mij is Bree toch een tweede thuis, de plek waar mijn leven in België begon. Het enthousiasme rond een nieuwe club is in basketbalmiddens alvast groot, iedereen wil weer met tien in competitie spelen.” Verder dan dat wilde ook de Amerikaanse echtgenoot van Kim Clijsters niet gaan, om het project niet in gevaar te brengen. “Net als jullie wacht ik ongeduldig op witte rook”, besluit Lynch.

door matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content