Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de voorbije week.

Antwerp klopt GBA met 5-3. Is Antwerp nu de ploeg van ’t stad ?

Het is de eerste dat ik zo’n derby zie en ik ben onder de indruk van hoe dat toch leeft. Een ouderwetse Engelse wedstrijd met alles erop en eraan. Met passie, vooral van Antwerp dan. Mij heeft Germinal Beerschot teleurgesteld. Er was veel te doen om de inbreng van de scheidsrechter. Maar zelfs als hij er Pinxten afgooit, heb je het gevoel dat Beerschot met 3-0 nog niet gewonnen is. Want er was een andere beleving bij Antwerp, dat voor elke bal wilde knokken. Alleen doodjammer dat dit maar om de titel ploeg van ’t stad moet gaan. Het leeft hier, maar alleen maar hier, hé. Hier moet een grote ploeg zijn die meegaat voor de titel. Dit is de tweede stad van het land. Het zijn niet de kleintjes à la Westerlo en Bergen die mee de impulsen aan het Belgische voetbal moeten geven. Die zouden uit de grote steden moeten komen.

Wat stellen beide Antwerpse ploegen op dit moment voor op de Belgische waardeladder ?

Antwerp mag met dit materiaal nooit in degradatiegevaar komen. Daar zit een pak talent in : Mussa en Yattara, maar ook de twee verdedigende middenvelders die rustig blijven controleren en zich niet lieten verleiden om té ver te gaan, de hele tijd bleven nadenken. Dit is een ploeg die moet meedoen in de middenmoot. Maar ze kunnen blijkbaar geen heel seizoen opbrengen wat ze in de derby toonden.

Germinal Beerschot mist het vermogen om elke bal te knokken. Erg vind ik het als een ploeg met zo veel voetbaltalent een 3-0-voorsprong niet kan vasthouden. Op geen enkel moment wekten ze de indruk die voorsprong te kunnen vasthouden. Ze konden ondanks de aanwezige kwaliteiten de tegenstander niet op afstand houden, ze werden gewoon omvergelopen. Ze hebben misschien een beetje te veel van hetzelfde. Kleine, wat frêle jongens. Als er met het mes tussen de tanden moet geknokt worden, lukt het niet. In die zin vind ik Franky Van der Elst de gevangene van de beperkingen in zijn kern. Hij heeft te veel goeie voetballers en géén knokkers.

Standard heeft nog eens gewonnen, maar zet een aantal spelers in de uitverkoop.

Ik hoor dat het publiek zich stilaan begint te roeren. Men heeft het bestuur lang veel vergeven omdat het eigen mensen zijn. Ik heb niet de indruk dat deze zege een keerpunt is. Ik hoor Van Meir op de radio zeggen dat de twee komende wedstrijden belangrijk zijn, omdat het tegen rechtstreekse tegenstanders gaat. Hij bedoelde echt : in het gevecht tegen degradatie. Want het ging niet om Club en Anderlecht, wel om Beveren Westerlo. Dat krijg je aan de Standardsupporters niet uitgelegd. Als je alles geprobeerd hebt, wat doe je dan nog meer ?

Nogmaals : het is uit dit soort steden dat het moet komen. Wat Standard overkomt, is een ramp voor het Belgisch voetbal. Ook met Charleroi is dat het geval. Daar pikken La Louvière en Bergen de krenten uit het brood. Dat helpt ons voetbal in België niet vooruit. Ik heb me in Bergen ontzettend geamuseerd. Dat heeft iets van de prehistorie, dat we zelf ons tv-podium moesten opbouwen om er één te hebben. Emotioneel is dat fijn, rationeel bekeken is dat een ramp voor het Belgisch voetbal.

Welke conclusies moeten de Belgische ploegen straks trekken uit de Champions League-ervaring ?

Ik vond Brugge na een sterke prestatie tegen Galatasaray tegenvallen tegen het B-elftal van Barcelona. Misschien heeft Genk door die Europese campagne meer vooruitgang geboekt. Omdat ze hun naïviteit, hun maagdelijkheid hebben verloren door in te zien dat ze met hun systeem van aanvallen Europees niet ver komen. Ze zijn beter geworden door Soley achterin weg te halen en te vervangen door Tomasic. Ook de fantasietjes waarmee Zokora in België de mensen op de tribune recht krijgt, zie ik hem Europees toch achterwege laten. Dat noem ik een groeiproces. Net zoals ik de manier bewonder waarbij Skoko Europees is recht gebleven. Dat vind ik een topper, hoor. Ook Sonck is gegroeid. In de manier waarop hij aanvoelt wanneer en waar hij op het middenveld moet bij springen. Terwijl Dagano op dat vlak door de mand is gevallen.

Alleen mag je het verschil tussen België en de Europese top na één mindere of goeie Europese prestatie niet uitvergroten. AS Roma speelt een zwakke wedstrijd tegen Genk, maar daar loopt een pak klasse die wij niet hebben. Dat heeft met een verschil van middelen te maken. Eén wedstrijd kan je wel eens winnen, maar in een regelmatigheidscriterium als een competitie over zes speeldagen eindig je op de plaats die je verdient. Volgens mij zit er niet meer in dan wat er nu uitkomt. Genk kan straks eventueel Real kloppen, maar dat blijft een uitschieter. Op termijn drijft olie altijd boven. Behalve dit keer Bayern.

Waar ontgoochelde Brugge je ?

Ik heb de indruk dat Sollied dit keer gerekend heeft en niet gedurfd. Hij wilde tegen een B-ploeg een mogelijke blamage vermijden die hij toch kreeg. Tegen dit Barcelona had je met lef moeten spelen. Barcelona speelt zijn eigen spel, of dat nu het B-of A-elftal was. Ik heb die druk naar voor gemist vanwege Club. Ik vond het angstig voetbal van Club, een soort ingesijpelde voorzichtigheid.

Ga je akkoord met wie zegt dat Stoica Club op dit moment geen meerwaarde geeft ?

Ik zag ook op Bergen een zwakke Stoica. Op dit moment geeft hij geen meerwaarde. Mensen die met hem gewerkt hebben, zeggen : je moet er een andere kop op zetten. Flitsen brengt hij, ja. Ik vraag me af hoe lang dat bij Club mag duren. Met Serebrennikov erbij is het elftal van Club beter, die brengt meer rendement. Ze moeten ook niet gaan roepen dat ze Mendoza missen. Die was op Bergen heel zwak. Als ze er in slagen de creativiteit van Stoica te integreren in het werkkrachtige geheel, dan hebben ze in België geen concurrentie. Maar is dat mogelijk ?

Bij KV Mechelen beklaagt voorzitter Van den Wijngaert zich over de reactie van zijn spelers die geen vertrouwen meer in hem hebben. Heeft hij een punt ?

Wat zou hij zeggen als hij zijn koekjesbakkers drie maand niet betaalt ? Dan ligt zijn bedrijf plat. Hij mag blij zijn dat die jongens zondag gespeeld hebben. Dé quote is de uitspraak van trainer Stéphane Demol toen die nieuwe Nederlandse geldschieter hem belde toen de staking dreigde. Die man zei : “U wordt betaald om die jongens te verplichten om te spelen.” Waarop Demol laconiek antwoordde : “Ik word níet betaald” – en prompt de telefoon dichtgooide. Dat vat de hele situatie bij KV Mechelen samen.

Komt het nog goed met KV Mechelen ?

Ik vrees dat het niet meer goed komt. Men moet in het voetbal doen zoals in het basket : pas een licentie uitreiken als er voor alle contractspelers garanties bestaan dat hun lonen en pensioenen betaald zullen worden voor het seizoen begint. En dat ook de rsz en btw betaald zullen worden.

Geraak je stilaan gewend aan maandagavondvoetbal ?

Het blijft een noodoplossing. Het hoort in normale omstandigheden niet op de kalender, maar om een uitgebalanceerde kalender te krijgen, is goeie wil van alle kanten nodig. Voor de samenstelling van de kalender verwittigde Binnenlandse Zaken de Profliga dat er twee dagen moest vrijgehouden worden omwille van een Europese top. Toch slaagt men erin om net op één van die dagen die topper te plaatsen. Dan weet je toch niet goed waar je mee bezig bent ? Of Club Brugge-Galatasaray. Als dat geen risicowedstrijd is ! Maar die mag probleemloos op een doordeweekse avond gespeeld worden, terwijl zo’n topper in het weekend wél een probleem is. Tja.

door Geert Foutré

‘Antwerp mag met dit materiaal nooit in degradatiegevaar komen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content