Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Vrijdag zag je Westerlo û Club Brugge. Zit Club in de laatste rechte lijn naar de titel of hapert de machine nog ?

Peter Vandenbempt : “De tegenstand van Westerlo was wel heel zwak. Naast een flink gevulde ziekenboeg was het uitvallen van drie sterkhouders voor het uur er te veel aan. De enige fout die Club maakte, was dat ze net als de voorbije weken te slap aan de match begonnen, wat resulteerde in een vroege achterstand. In de eerste ronde overkwam hen dat niet. Hoewel het na een uur nog maar 1-1 was, twijfelde niemand er vrijdag ook maar één moment aan dat Club zou winnen. Het leverde een goeie prestatie. Van de 10e tot de 45e minuut was Club zo sterk dat Westerlo onder de voet werd gelopen. Club toonde een grote gretigheid. Als er al twijfel of stress in hun rangen sluimerde, lieten ze daar vrijdag toch niets van merken. Anderlecht moet, zeker na het puntenverlies op La Louvière, de komende weken vooral kijken naar wat zich onder hen afspeelt. Laten ze tegen Standard geen steek vallen, dan is de spanning om de tweede plaats volgende week ook weg.”

Bij Anderlecht heeft Walter Ba-seggio het ook bij Frank Ver-cauteren verkorven.

“In Vercauterens eerste match tegen Oostende vond ik dat hij een makkelijke keuze maakte door alle ontevredenen aan de aftrap te brengen. Nadien maakte hij toch duidelijke keuzes. Ik heb niet de indruk dat Walter beseft dat het voor hem al vijf voor twaalf is. Hij heeft nog altijd niet begrepen dat er maar één manier is om zijn carrière naar een hoger niveau te tillen : zelf beter gaan spelen, veeleisender zijn voor zichzelf. Liever blijft hij de schuld bij anderen leggen en zelf over Italië dromen. Het beste voor hem is vertrekken bij Anderlecht naar een club waar hij wel in vraag gesteld zal worden. Liefst in het buitenland : bij Standard blijft hij dan in zijn vertrouwde omgeving wonen, wat niet zo veel zou veranderen. Ik vraag me alleen af op basis waarvan iemand hem dit jaar wil transfereren.”

Wat is er aan de hand bij RC Genk ?

“Ik heb niets tegen een voorzitter die zijn ploeg een beetje scherp houdt. Dat is het andere uiterste van wat je bij Club ziet, waar ogenschijnlijk nooit iets aan de hand is. In die zin vond ik de uitspraak van Balaban dat bij Club iedereen altijd gelukkig moet zijn opmerkelijk, omdat hij suggereert dat dat niet altijd zo is. Ik weet niet of wat Jos Vaessen van Genk eist realistisch is. Misschien heeft Vandereycken wel gelijk wanneer hij zegt dat de kern onevenwichtig samengesteld is, dat er een gebrek is aan verdedigend ingestelde spelers. Soms is Genk echt goed, zoals tegen Anderlecht, dan weer onherkenbaar slecht, zoals tegen GBA. Dat het stilaan onwerkbaar wordt tussen voorzitter en bestuur enerzijds en de trainer anderzijds is duidelijk. Dit blijkt een verstandshuwelijk te zijn, geen huwelijk uit liefde. Vaessen moet wel goed beseffen wat hij zegt. Als hij opmerkt dat op het werk van de trainer niets aan te merken valt, leid ik daaruit af dat René het maximum uit zijn kern haalt. Zijn de ambities van Vaessen dan niet te hoog gegrepen voor dit RC Genk ? Natuurlijk mag hij eisen dat Genk GBA uit de beker wipt, maar in de Belgische competitiehiërarchie is Genk op dit moment slechts nummer vier, na Club, Anderlecht en Standard. Het zou zonde zijn als we volgend jaar Vandereycken, die ik bij de beste drie in België reken, weer kwijt zijn door nevenaspecten die niets met zijn werk als trainer te maken hebben. Want wat Genk dit jaar toonde, was het beste van de laatste drie seizoenen.”

Door de uitschakeling van Genk houden Lokeren, GBA en Lierse via de beker uitzicht op Europees voetbal.

“Als grote clubs uitgeschakeld worden in de beker, is dat geweldig op de dag zelf, maar ’s anderendaags zit je met een kater. Het grote publiek heeft meer aan een finale tussen Club en Genk. Germinal Beerschot plaatste zich wel verdiend. Die hebben wel veel techniek in huis, met Cavens als hij zijn dagje heeft en met Cruz, die ver boven het gemiddelde niveau van de Belgische eersteklassevoetballer zit.”

Benji De Ceulaer ruilt STVV voor RKC. Goeie keuze ?

“Met zijn versnelling en individuele actie heeft hij iets wat geen vijftien spelers in België bezitten. Pas ontdekken we een nieuwe smaakmaker of we zijn hem al weer kwijt. We kregen nauwelijks de tijd om er ook maar even van te genieten. RKC zal hem wel bevallen, daar krijgt hij meer ruimte om er zijn acties te maken. Of hij daar meer progressie zal maken, is een andere vraag. Wel lijkt het me een goeie tussenstap. De overstap van STVV naar Feyenoord vond ik toch te groot.”

Zaterdag trok Paul Put in het vooruitzicht van de bekerwedstrijd tegen Club met een verzwakt team naar Charleroi. Eerder deed La Louvière dat al eens tegen Club. Cartier verdedigt zich door te zeggen dat hij het Belgische voetbal een dienst bewijst door jong Belgisch talent een kans te geven in een competitie waarin vooral naar buitenlanders wordt gegrepen.

“Ik heb bewondering voor de manier waarop Cartier werkt, maar de laatste weken zakte hij toch door het ijs. Heeft hij in de eerste ronde of het begin van de tweede ronde Belgen opgesteld, toen het er echt nog om ging ? Dat hij niet komt vertellen dat hij zijn B-elftal tegen Club Brugge liet spelen in het belang van het Belgische voetbal. Dat Lierse drie dagen voor een belangrijke bekerwedstrijd een paar halffitte spelers spaart, kan ik begrijpen, maar La Louvière bracht het Belgische voetbal de laatste weken veel schade toe. Zo’n uitspraak van Gaone, die in het dagelijks leven gewend is te zeggen en te doen wat hij wil en nu de bond vergelijkt met de Gestapo, daar kom je in Engeland niet zomaar mee weg. In zo’n situatie meteen de communautaire toer opgaan, dat vind ik al even flauw als de Vlaamse clubs die dat meteen doen zodra twee Waalse clubs tegen elkaar spelen. Kom met bewijzen of zwijg, denk ik dan.”

In Nederland plaatste PSV zich voor de halve finales van de Champions League en blijft AZ stunten in de Uefacup.

“Ik lees wel dat PSV een jaarlijks tekort van 15 miljoen euro op zijn begroting heeft. Is dat zo gezond ? Maar wat in Eindhoven kan, moet ook bij Club, Anderlecht en Standard mogelijk zijn. Op voorwaarde dat die erin slagen extra inkomsten bijeen te brengen. PSV haalt redelijk onbekende spelers maar ze kunnen er wel twee miljoen euro voor geven. Dat vermag geen enkele Belgische club. Verfrissend vind ik ook de aanpak van Adriaanse. Zo’n Adriaanse zou ik bij ons wel eens bezig willen zien.”

In Italië moet Inter vier wedstrijden achter gesloten deuren spelen nadat vuurwerk de keeper van AC Milan raakte.

“Een schandalig lichte straf vind ik dat, vergeleken met het jaar schorsing dat Ajax opgelegd kreeg omwille van een staaf. Onvoorstelbaar vind ik het hoe Italië het Mekka van het hooliganisme is geworden. Gemiddeld dertig gewonde agenten per weekend, dat is toch erg ? Het heeft ook te maken met de voorbeeldfiguren die hun rol misbruiken. Als zo’n icoon, die nog eens op de scheidsrechter gaat foeteren, niet beseft dat hij die brandende lucifer in zijn handen niet moet uitdoven, is dat misdadig.”

Geert Foutré

‘Pas ontdekten we met De Ceulaer een nieuwe smaakmaker of we zijn hem al weer kwijt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content