Neen, ze staan nog niet te juichen bij het bestuur van Waasland-Beveren. Het bij RC Genk weggehaalde puntje was wel mooi en bevestigt hun gevoel dat ze voldoende gewapend zijn voor de lange strijd om het behoud in eerste klasse. Er is, na een moeizame transferperiode waarin een paar deals werden afgesloten die ze achteraf betreurden, weer rust in de tent. Het is, zo concludeerde de coach de voorbije week intern, vergelijkbaar met vorig seizoen. Waasland-Beveren heeft niet de beste ploeg in eerste klasse, maar de sfeer in de kleedkamer is wel goed. En het bestuur reageerde direct toen ze merkten dat ze als nieuwkomer leergeld betaalden in de transferperiode. Hennie Van Gijsel, verantwoordelijke sportieve cel: “We hebben veel spelers moeten aanwerven en dan doe je weleens dingen waarvan je achteraf denkt: dat hadden we beter niet gedaan. We hebben daar gelukkig direct op gereageerd, nog in deze transferperiode. Anders zaten we nu ongetwijfeld met een groep die niet complementair was en hadden we problemen kunnen krijgen. Dan was, nog voor de volgende transferperiode na Nieuwjaar, het kalf misschien al verdronken. Nu hebben we even door een zure appel moeten bijten, maar zitten we wel met een goed gevoel. Dat is ook de taak van een bestuur. Het moet niet altijd vriendelijk en gezellig zijn, soms moet je ook moeilijke beslissingen durven nemen. We hebben daarom nu iets meer uitgegeven dan aanvankelijk voorzien. We wilden eerst nog wat financiële ruimte houden om met Nieuwjaar nog wat te doen. Dat zal nu met minder geld moeten gebeuren. Maar we zijn wel binnen het budget gebleven.”

Sportief denkt het bestuur van Waasland-Beveren nu voldoende gewapend te zijn voor het behoud, commercieel loopt het ook goed. De skyboxen zijn nagenoeg allemaal voor drie jaar aan de man gebracht en zaterdag tegen Lierse doet een nieuwe broekjessponsor zijn intrede. De trui, zegt Van Gijsel, “brengt geweldig op.”

Een pijnpunt blijft de publieke belangstelling. Die valt tot dusver tegen. Na KV Mechelen, AA Gent en Cercle ligt het gemiddelde maar net boven de 5000 toeschouwers. Dat is minder dan in de eindronde, maar gemiddeld nog zo’n 1000 man meer dan vorig jaar in tweede klasse, zegt Frederik De Weerdt, die instaat voor sponsoring en partnerships.

Bij Waasland-Beveren willen ze dat cijfer omhoog. Van Gijsel: “Traditioneel is er in Beveren in augustus minder volk voor het voetbal. Maar nu is de vakantie voorbij.” De Weerdt bevestigt dat: “Dat is altijd al zo geweest. Wij verwachten dat vanaf het duel tegen Lierse het aantal supporters stijgt.”

De referentiepunten van Waasland-Beveren, buren Lokeren en Beerschot zitten met vergelijkbare bezoekersaantallen, zo blijkt. De Weerdt: “Ook op KV Kortrijk vond ik de opkomst niet overweldigend toen wij er speelden. Die ene tribune is zeer goed gevuld, daar willen ze blijkbaar allemaal zijn. Ik heb de indruk dat er globaal gezien minder volk naar eerste klasse komt kijken. Wij waren ontgoocheld hoe weinig volk er met Gent en Cercle mee kwam. Bij KV Mechelen viel dat wel mee. Onlangs las ik de bevestiging van mijn indruk ( dat er minder volk komt kijken in eerste, nvdr) ook in de krant. Bij ons is het wachten op het bezoek van een topper om ons gemiddelde op te krikken. Die krijgen we bijna allemaal in de tweede ronde.”

Overigens mag Waasland-Beveren de tribune aan de Klapperstraat niet meer gebruiken. Een vol huis is daarom niet 12.000 maar 8200 toeschouwers. De club hoopt het gemiddelde op te trekken tot een goeie 5500 à 6000.

Er wordt wel naar gestreefd om dit seizoen binnen het vooropgestelde jaarbudget van 6,5 miljoen euro te blijven. Dat betekent dat er een kleine verschuiving is van een paar procenten binnen dat voorziene budget. De mindere inkomsten uit de ticketverkoop worden gecompenseerd door meer commerciële inkomsten uit onder meer horeca en sponsoring. Maar nieuwsgierig kijken ze bij Waasland-Beveren toch uit naar zaterdag. De Weerdt: “De komst van Lierse wordt een echte referentie.”

DOOR PETER T’KINT

“We zijn wel binnen het budget gebleven.” Hennie Van Gijsel, sportief verantwoordelijke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content