Sinds Waasland-Beveren in eerste speelt, verandert het om de zeven maanden van trainer. Het startte in de zomer van 2012 met Dirk Geeraerd, koos vervolgens voor Glen De Boeck, ging daarna aankloppen bij Bob Peeters en kwam deze zomer uit bij Ronny Van Geneugden, toen Peeters zelf koos voor een Engels avontuur in Charlton. Tijdens de kerstvakantie werd de Limburger bedankt. Na een moeilijke start en een kort herstel werd een 0 op 9 in december (tegen onder meer ploegen in vorm Charleroi en Anderlecht) Van Geneugden fataal. Het bestuur vreesde een degradatie, had geen geld voor nieuwe spelers en koos voor de ‘gemakkelijkste’ weg: een derde trainersontslag op vier. Maandagmiddag kregen de spelers bij hun terugkeer uit vakantie al een opvolger: Guido Brepoels. Ook een Limburger, 53, eerder in eerste aan de slag bij STVV, iemand die staat voor strijd en motivatie. Hij moet de spelers geven wat ze volgens de supporters op de diverse fora verdienen: een schop onder de k… Brepoels sprak direct zijn vertrouwen in de groep uit: wat hem betreft komen er geen nieuwe namen. Tenzij er, dixit het bestuur, een “opportuniteit op de markt komt”.

Vier trainers in 2,5 jaar, dat zorgt voor vragen. Ook bij de fans. Tot velerlei verrassing stelde op nieuwjaarsdag op de officiële Facebookpagina de club een vraag. Wat moest er volgens de fans gebeuren om zo snel mogelijk het behoud te verzekeren? “Weten ze het zelf niet of wat?” Veel reacties wezen het bestuur met de vinger. Een goed bestuur zou deze vraagstelling niet mogen dulden, postte Peter Thyssen, de acteur-supporter die onlangs voor de thuismatch tegen RC Genk het nieuwe clublied presenteerde.

Twee keer bleken de trainerswissels in het verleden positief te werken. Glen De Boeck haalde in zijn eerste 8 wedstrijden 15 op 24, Bob Peeters deed nog beter. Na een moeilijke start verloor Waasland-Beveren tussen 7 december en 12 april maar één match meer. Maar een transferperiode later kon de club die goeie gang van zaken niet bestendigen. De Boeck begon er tegen beter weten in toch nog aan, Peeters zelfs niet meer. Telkens bleken er problemen in de relatie met de top en een confrontatie met de financiële beperkingen.

Ivens, De Smet, Lepoint, Gershon, Belhocine, Veselinovic: wie kwaliteit had, kwam, zag en vertrok. Veelal waren ze gehuurd. Veel andere opties had de club niet. Dat hield in: telkens opnieuw herbeginnen, aanspreken van relaties. De leegloop bij de jeugd onder Jean-Marc Guillou en zijn Ivorianen is nog steeds niet verwerkt, zodat de doorstroming moeizaam verloopt. Een netwerk van binnenlandse scouts (om spelers als Emond te vinden) komt amper van de grond, uit geldgebrek. Dus wordt gerekend op toevalstreffers, waarbij vaker mis dan raak wordt geschoten. Zeker met exotische vogels. Komende zomer verdwijnt ook Colin Coosemans, moegestreden na drie jaar vechten tegen de degradatie. Vorig seizoen kon hij nog elf keer de nul houden, nu slechts drie keer.

Sisyphusarbeid is het, werken bij Waasland-Beveren.

DOOR PETER T’KINT

Twee keer bleken trainerswissels in het verleden positief te werken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content