Rennes beschikt over doeltreffend spitsentrio.

Rennes bezet in de rangschikking van de terugronde na Lyon, Auxerre, Montpellier en Marseille ietwat verrassend de vijfde plaats. Hoewel het team van coach Frédéric Antonetti traditioneel sterk is op het einde van het seizoen, zal dat na erg zwakke eerste maanden niet volstaan om een Europees ticket af te dwingen. Dat belet niet dat Rennes met het trio Asamoah Gyan-Loïc Rémy-Sylvain Marveaux over drie musketiers beschikt die voor offensief vuurwerk kunnen zorgen.

Rémy (24) bleef ondanks aanbiedingen van diverse topclubs bij Rennes. Na een lange blessure verving hij in januari Ismaël Bangoura op de rechterflank. Zijn vier goals en zeven assists bleven ook niet onopgemerkt voor bondscoach Raymond Domenech, die hem weer opriep voor de Franse nationale ploeg. Europese topscouts volgen alleszins ook Gyan (24), die op de Afrika Cup Ghana naar de finale loodste. Een kleine terugval van Babyjet daarna was niet onlogisch, maar inmiddels weegt hij met zijn fysieke présence en het feit dat hij constant de bal in de diepte vraagt weer op elke verdediging. Met dertien doelpunten bezet hij ook de gedeelde derde plaats bij de topschutters in de Ligue 1. “Hij kan nog eerste worden”, zegt coach Antonetti, die tegelijk vindt “dat hij wat meer aan het collectief zou moeten denken.”

Marveaux (23) geldt dan weer als de ontdekking van het jaar. De oud-jeugdinternational, die van het middenveld naar de linkerflank en de spits verhuisde, zit ondertussen al aan acht goals en vier assists. Hij klopt dan ook nadrukkelijk aan de deur van de Franse nationale ploeg. Rennes wil zijn contract, dat tot 2011 loopt, zo snel mogelijk openbreken. Maar Marveaux staat in de belangstelling van grote ploegen. Hij stelde de onderhandelingen over een contractverlenging uit tot na het seizoen. “Marveaux was de beste van onze generatie”, klonk het zelfs onlangs uit de mond van absolute topper Yoann Gourcuff. “Blessures zorgden voor wat vertraging. Maar op zijn jonge leeftijd heeft hij nog altijd het potentieel om een hele grote te worden.”

Yoann Gourcuff zal enkel bij Bordeaux vertrekken indien ook coach Laurent Blanc andere oorden opzoekt. De middenvelder moet 25 miljoen euro kosten. De Girondins zetten ondertussen hun zwakke reeks voort, na 3-1-verlies bij PSG. Marc Planus wees openlijk de rest van de verdedigers met de vinger toen hij zei dat zij niet hetzelfde niveau halen als de spitsen.

PSG-aanvoerder Claude Makelele (37) kondigde aan dat hij straks een punt zet achter zijn spelerscarrière. Doelman Grégory Coupet, die na vijf maanden blessureleed opnieuw zijn opwachting maakte in het B-elftal, moest vervroegd gaan douchen omwille van een lichte enkelverrekking.

Hugo Lloris, de doelman van Lyon, had een ruim aandeel in de kwalificatie van zijn team voor de halve finales van de Champions League. Zijn prestaties gingen niet onopgemerkt voorbij, want hij wordt nu al openlijk het hof gemaakt door Juventus.

Lucho González (29) kwam na zijn blessure zo sterk terug dat de Argentijn inmiddels de ranglijst aanvoert van de spelers met de meeste assists.

Jean-Pierre Laure, die in 2005 nog veiligheidsdirecteur was van PSG, drong aan op de ontbinding van alle supportersgroepen, om zo definitief het geweld te bannen uit het Parc des Princes.

Kevin Mirallas (Saint-Etienne) kreeg voor de elleboogstoot aan Sébastien Corchia (Le Mans) een schorsing van drie weken opgelegd.

Eden Hazard is een van de genomineerden voor de trofee van speler van de maand maart. De andere kandidaten zijn Benoît Pedretti(Auxerre) en Jimmy Briand (Rennes).

Grenoble is het eerste team dat zeker is van degradatie.

Nicolas Anelka (Chelsea) gaf in een interview aan dat les Bleus in Zuid-Afrika de eerste ronde niet zullen overleven als ze maar zo’n droevig niveau halen als tijdens de laatste interland.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content