Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Nicolás Frutos zal nooit meer voetballen. Zijn linkerbeen is zo toegetakeld dat zelfs wordt gevreesd voor blijvende hinder in zijn dagelijkse leven. “De toestand van zijn achillespees is de laatste vier jaar dramatisch verergerd”, zegt clubdokter Kristof Sas. “Een definitief afscheid van het profvoetbal was onafwendbaar. Ondanks vier lange revalidatieperiodes is de belastbaarheid van de pees zo afgenomen dat een normaal trainingsregime, zelfs op amateurniveau, niet meer mogelijk is. Ook de impact op zijn dagelijks leven is enorm: zelfs bij het opstaan en het wandelen heeft hij pijn. Het is zelfs zo erg dat het risico op een totale ruptuur van de pees bestaat. Na de laatste operatie (februari 2009, nvdr) hadden we wat hoop, maar de klachten kwamen te snel terug. Dan moet je conclusies trekken. Ook Mendoza(zijn Argentijnse dokter, nvdr) heeft gezegd: vanaf nu behandelen we hem alleen nog in het kader van zijn dagelijkse leven. Laat ons hopen dat hij ooit nog iets zal kunnen doen met zijn kinderen.”

Frutos kwam dit seizoen maar één keer aan de aftrap. Trainer Ariël Jacobs: “Toen we hem bezig zagen tijdens de winterstage, hebben we met zijn allen gezegd: als we hem geleidelijk wedstrijdfit krijgen tegen maart, kan hij ons met twee, drie beslissende goals in de play-off nog kampioen maken. Zo goed was hij. Tegen Club Brugge viel hij in en scoorde, op een manier zoals niemand anders op Anderlecht dat kan. Na Club heb ik hem voorgesteld om aan een wedstrijd te beginnen. Tot dan voelde hij zich alleen goed bij invalbeurten, maar hij hapte toe. Met overtuiging zelfs. Dat is het keerpunt geweest. Tegen STVV is hij er na een uur met heel veel pijn afgegaan. Hij heeft nadien niet meer collectief getraind.”

Jacobs sprak Frutos twee keer voor zijn terugkeer vorige week naar Argentinië. “Mentaal zat hij aan de grond. Het is geen mooi afscheid geworden. Nico heeft er meer dan alles voor gedaan, als een echte prof. Vaak was hij als eerste op de club. Uren heeft hij er gesleten. Alleen. En altijd tussen hoop en wanhoop.”

Frutos (29 in mei) debuteerde voor Anderlecht in januari 2006. In vier jaar tijd speelde hij door blessures minder dan de helft van de wedstrijden. Met Anderlecht werd een financiële regeling getroffen over zijn tot 2014 lopende contract. Voor zijn vertrek naar Argentinië nam de ex-voetballer een videoboodschap op voor de clubwebsite. Woordvoerder David Steegen: “Hij was zelfs niet in staat om zijn speech af te lezen. De tranen rolden over zijn wangen. Hij zit heel diep.” S

JAN HAUSPIE

‘Nico heeft er meer dan alles voor gedaan.’

Ariël Jacobs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content