Breker Glenn Loovens staat dicht bij Oranje.

In de oefeninterland tegen Japan kreeg Glenn Loovens (25), door de afzegging van André Ooijer, speelgelegenheid van de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk. Stiekem hoopte de verdediger ook op een aantal minuten tegen Schotland, maar voorlopig werden die hem niet gegund. De breker, die terugkeek op een redelijk debuut in het Oranjeshirt, kijkt al verder. Meegaan naar het WK van volgend jaar in Zuid-Afrika, het zou de boezemvriend van Robin van Persie naar eigen zeggen een ongelofelijke boost kunnen geven.

Loovens, die tegenwoordig onder contract ligt bij Celtic maar het grootste gedeelte van zijn opleiding genoot bij Feyenoord, blikte in NRC Handelsblad even terug op die tijd. “Ik was altijd iemand die constant wilde spelen”, verklaart hij. “In Rotterdam kon dat niet. Als ik een keer mocht meedoen, stond ik daarna soms weer weken langs de kant. Daardoor had ik sterk het gevoel dat mijn ontwikkeling stopte. Ik koos voor mezelf door naar Excelsior en De Graafschap te gaan.”

Daar maakte de grote blonde voetballer de andere kant van het voetbal mee. “Toen ik in 2005 degradeerde met De Graafschap ging ik bij mezelf te rade. Dit wilde ik nooit meer meemaken. In alle rust opnieuw beginnen, dat stond voorop. Cardiff City kwam als geroepen, want ik wilde weg uit Nederland.”

Daar kreeg Loovens wel het vertrouwen. Het Britse voetbal beviel hem. “Ik werd daar als mens én voetballer volwassen”, weet hij. “In Nederland was ik zelf altijd de grootste, maar dat was in Wales wel anders. Ik kreeg spitsen tegenover mij die zo breed waren dat ik de rest van het veld amper zag. Tweemaal liep ik ook een gebroken neus op. Op een bepaald moment leer je je wel wapenen. Gelukkig heb ik al mijn voortanden nog wel in mijn mond zitten.”

Een voorlopig hoogtepunt is de FA Cupfinale van 2008, die weliswaar met 1-0 werd verloren van Portsmouth. Het leverde hem ook een vierjarig contract én een basisstek op bij Celtic. “Een fantastische club met een rijke geschiedenis. Er zijn twee clubs waar ik nooit heen kan: Ajax en Glasgow Rangers.”

Onze landgenoot Funso Ojo (18), een middenvelder met een aflopende verbintenis, blijft nog minstens vijf seizoenen langer bij PSV.

Door de vingerblessure van Maarten Stekelenburg (Ajax) stond Michel Vorm (FC Utrecht) in Glasgow onder de lat van Nederland tegen Schotland. Ook Demy de Zeeuw (Ajax) kreeg een basisplaats. Eljero Elia (HSV) scoorde. Oranje schreef daarmee geschiedenis, door zijn WK-kwalificatiecampagne zonder puntenverlies af te werken. Alleen Tsjechië, Frankrijk en West-Duitsland slaagden daar tot nu toe in. Ghana zal op 1 juni in Windhoek als sparringpartner dienen voor het WK.

Theo Janssen (FC Twente, ex-RC Genk) mag zich de eerste Nederlands kampioen footgolf (voetbal op de golfbaan) noemen. Hij bleek net te sterk voor ploeggenoot Kenneth Perez.

Net als eerder gebeurde bij ADO Den Haag en Feyenoord stemde ook de selectie van FC Groningen in met het voorstel van het bestuur om de premies te verlagen.

Oud-international Edgar Davids (36) liet Vitesse weten dat hij de rest van het seizoen graag voor hen wil voetballen.

FC Twente en de Bosnische middenvelder Dario Vujicevic (19) bezegelden de verlenging van hun samenwerking met een handtekening tot 2012. De clubloze verdediger Dwight Tiendalli (23) tekende voor een jaar.

VVV Venlovoorzitter Hai Berden heeft goede hoop dat de Japanse smaakmaker Keisuke Honda, met het oog op het WK, ook na de winterstop nog voor zijn club speelt.

Trond Sollied kwam in het Algemeen Dagblad naar eigen zeggen eenmalig terug op zijn ontslag. “Ik stapte op het verkeerde moment binnen. Het was te vroeg. Het leverde wel de KNVB-beker op, maar verder wilde de club het graag bij het oude laten.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content