Francesc Fabregas moet Patrick Vieira opvolgen als dirigent van Arsenal.

Vorig seizoen was de achttienjarige Catalaan Francesc Fabregas de revelatie bij de Gunners. Op het WK onder twintig in juli viel hij op door zijn rust in balbezit en overzicht. “Alles ging erg snel”, beseft de middenvelder. “Een paar jaar terug kende ik mijn collega’s alleen van televisie, nu voetbal ik met ze samen.”

Voormalig Arsenal-aanvoerder Kenny Sansom omschreef de kwaliteiten van de jonge voetballer uit Barcelona treffend. “Hij is pas achttien, maar heeft het brein van een 25-jarige. Cesc voetbalt vooruit, heeft een goede tackle en een geweldige pass in de voet. Maar het belangrijkste is dat hij het volledige vertrouwen geniet van zijn ervaren ploegmaats.” Het was Arsène Wenger die hem – door de onbeschikbaarheid van Gilberto Silva en Edu – vanuit de jeugd overhevelde naar de A-kern. “Hij overtrof de verwachtingen ruimschoots. Cesc is nog een kind, maar mentaal en fysiek paste hij zich bijzonder goed aan.”

Fabregas, die vorige week zijn contract verlengde tot 2011, gaat er graag stevig tegenaan. Vorig seizoen pakte hij liefst negen gele kaarten. Fabregas werd in september 2003 weggehaald bij het Barcelona van zijn idool Pep Guardiola, waar hij sinds zijn elfde voetbalde. De Britse media omschreven hem toen als een van de hottest young prospectsvan het Europese voetbal, nadat hij op het WK onder zeventien in Finland grote indruk maakte. “Naar Londen verhuizen, was een grote beslissing”, herinnert hij zich. “Tijdens mijn eerste gesprek met Arsenal behandelden die mensen me als een volwassene. Ze toonden veel vertrouwen in mij. Ik had meteen het gevoel dat ik hier iets moois zou kunnen opbouwen. Het was een unieke kans om iets meer van de wereld te zien. Bij Barcelona zou ik nu nog in een jeugdelftal spelen. (FV)De Braziliaanse international Kléberson (26) ruilde Manchester United voor Besiktas, waar de middenvelder voor drie jaar tekende. Rio Ferdinand verlengde net als Paul Scholes (30) zijn overeenkomst tot 2009. Jerzy Dudek (Liverpool) is door een schouderblessure minstens drie maanden buiten strijd. Sami Hyypiä (31) zette zijn handtekening onder een nieuw driejarig contract. Charlton haalde de Noorse doelman Thomas Myhre (31) weg bij Sunderland. De Nederlandse verdediger Arjan de Zeeuw (35) ruilde Portsmouth voor Wigan, waar hij voor een jaar (met optie) tekende. De Australische spits Tim Cahill (26) accepteerde na moeizame onderhandelingen een nieuwe verbintenis bij Everton tot 2010. Kieron Dyer blijft ook de volgende vier jaar voor Newcastle voetballen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Bent (Charlton) 2 goals ; 2. o.a. Rooney (Man. United), Todd (Blackburn), Sheringham (West Ham), Van Nistelrooy (Man. United) 1 goal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content