Het voorbije weekend is Heusden-Zolder er zowaar in geslaagd van de laatste plaats weg te raken en volgend weekend wacht voor de beker Racing Genk, waarmee het samenwerkt. De steun van Genk lijkt Heusden-Zolder er bovenop te helpen. Voorzitter StinHusson : “Maar de mensen verkijken zich daarop : Origi bijvoorbeeld speelde bij Genk, maar hebben wij zelf gehaald bij RWDM, Suzuki, hebben we zelf geregeld, Matoukou, zelf gehaald, VanderElst is van ons, Mampuaya van Genk, maar langdurig geblesseerd. Teelen, Bersnjak, Delbroek, Bailly zijn wel van Genk. Maar we hebben het uitgerekend en vorig seizoen kwamen we slechts aan 2,1 spelers van Genk per wedstrijd.” Op veel goodwill kon Heusden-Zolder van buitenaf evenwel nog niet rekenen. “Ach, ze zoeken ons van alle kanten, ook de scheidsrechters. Terwijl wij toch verdiend gepromoveerd zijn, volgens de reglementen ? Daar kunnen wij toch ook niks aan doen ?” Deze week nog was er de onenigheid over de bekerwedstrijd van komend weekend. Graag had Genk die wedstrijd vervroegd gezien, omdat het liefst zeven internationals moet missen. Maar ondanks het akkoord van beide clubs kan dat niet. Aanvraag geen veertien dagen op voorhand ingediend, zegt de Profliga. “Maar toen wisten wij nog niet dat we zeven internationals zouden missen”, zeggen ze bij Genk. Husson : “Ze hebben van de Profliga zelf toegegeven dat het de eerste keer in hun bestaan is dat ze zo’n regeling niet toestaan ook al gaan de twee clubs akkoord.”

Vanaf volgend seizoen, zo werd beslist, zal een club niet méér dan drie spelers bij eenzelfde club mogen huren. Iets wat Heusden-Zolder geen pad in de korf zet, aldus Husson. “Want ook nu hebben we er niet meer dan drie, als je kijkt naar de ploeg die tegen Germinal Beerschot speelde. Ach ja, het is een beetje zielig dat men het daar gaat zoeken. Als ze ergens vijf mensen afdanken, breken ze half België af, maar wij stellen wel vierentwintig eigen mensen tewerk ! Ze mogen blij zijn dat we onze wedstrijd tegen Beveren niet in Ivoorkust moeten gaan spelen. Al die Ivorianen, dat vindt iedereen blijkbaar normaal.”

Van de afslanking van de spelerskern, waarmee Husson dreigde, kon voorlopig nog niks terechtkomen. “Tegen Germinal Beerschot stonden er vijftien spelers op het wedstrijdblad. Dat was alles wat we op dit moment ter beschikking hebben. We missen heel wat jongens door blessures.” Een van hen is AndersNielsen. Voor het seizoen in extremis gehaald als versterking op links, inmiddels vorige week woensdag geopereerd aan de enkel waarvan hij op de eerste speeldag al de gewrichtsbanden verrok. Husson : “Die is minstens drie, vier maanden out. Ik vrees zelfs voor zijn loopbaan.” Waardoor Heusden-Zolder hoopt in Scandinavië versterking te vinden. “Wij zijn aangewezen op wat men ons aanbiedt, want ons eigen scoutingapparaat is niet zo uitgebreid. Maar ik krijg ondertussen wel stilaan de indruk dat heel België sympathie koestert voor ons. In het begin bekeek iedereen ons als het lelijk eendje, maar dat lijkt nu te veranderen. Want behalve de voorzitter is er aan Heusden-Zolder niks lelijk ( grijnst).”

‘Behalve de voorzitter is hier niets lelijk’

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content