Pierre Bilic

Alain Perrin trekt van Sochaux naar Lyon.

Met een contract van twee jaar op zak verlaat Alain Perrin de Peugotstal van Sochaux voor een job bij Lyon, de F1-ploeg van Frankrijk : “We gaan wat olie bij de motor doen”, verklaarde hij aan Bernard Lacombe, de raadgever van voorzitter Jean-Michel Aulas. Het was Lacombe die Perrin opnieuw in beeld bracht bij Lyon, nadat hij ook al kandidaat-trainer was toen Gérard Houllier bij de Franse kampioen aankwam. Toen klonk de commentaar nog anders : “Waarom hem de sleutels van een Ferrari geven als hij enkel nog maar met een 2 pk’tje heeft gereden ?”

De kersverse coach had nog een contract van één jaar bij Sochaux, dat vergoed werd voor de overgang. Lyon betaalde 350.000 euro. Perrin is een voetbalgek, maar heeft ook de reputatie niet goed met vedetten te kunnen omgaan. Dat was het geval bij Marseille, waar zijn autoritaire aanpak meermaals tot conflicten leidde. Zijn vertrek daar werd met heel wat opluchting onthaald, want de communicatie met de spelers was al tot een minimum herleid. Daarna begon hij aan zijn tocht door de woestijn. “Ik weet wat ik kan, hoe ik met druk moet omgaan. Ik ben de geknipte man voor deze job, ben gelukkig en fier, maar dit is geen eindpunt”, gaat de ex-coach van Troyes, Marseille, Al-Ain, Portsmouth en Sochaux verder.

Als andere mogelijke kandidaten werd onder andere de naam van Didier Deschamps gefluisterd. Maar zijn escapades bij Monaco en Juventus schrikten Lyon af. Ook bij Raynald Denoueix werden vragen gesteld. Ricardo van Bordeaux ontkende dan weer alle contact. Perrin vertrekt niet alleen naar zijn nieuwe club : zijn assistent, Chris- tophe Galtier, vergezelt hem en neemt de plaats in van Patrice Bergues. Joël Bats blijft doelmannentrainer. Robert Du- verne, de fysical trainer van Lyon en de Franse nationale ploeg, behoudt ook zijn job. “In de sport moet men altijd even goed presteren als in het verleden”, besluit Perrin. “Lyon is ondertussen een van de clubs die de Champions League kan winnen. Onze ploeg kan Liverpool of AC Milan verslaan. Het hangt gewoon van details af.” S

Frankrijk

Jean-Pierre Papin blijft ook volgend seizoen coach van Straatsburg, hoewel hij op het einde van het seizoen in de tweede klasse duidelijk problemen had met een aantal spelers.

Colony Capital, Butler Capital Partners en Morgan Stanley, de drie hoofdaandeelhouders van PSG, zullen een kapitaalverhoging van 25 miljoen euro doorvoeren.

Marseille zette vorige week een transfersom van 25 miljoen euro op het hoofd van Franck Ribéry.

Ivan Hasek zal volgend seizoen niet langer coach zijn van Saint-Etienne. Hij betaalt het gelag voor de forse verzwakking in de tweede competitiehelft. Ook zijn moeilijke relatie met adjunct Laurent Roussey is ongetwijfeld niet vreemd aan zijn vertrek.

Nicolas Savinaud, die einde contract is bij Nantes, tekende voor twee seizoenen bij Guingamp. De speler die al sinds zijn vijftiende voor de Kanaries speelde en 306 wedstrijden in de eerste klasse op zijn naam heeft, wil zijn carrière een nieuw elan geven.

Nancy legde definitief de Uru- guayaans-Italiaanse verdediger Damian Macaluso aan, die het tot nu toe huurde van River Plate.

Gernot Rohr tekende bij tweedeklasser Ajaccio. Hij is er de opvolger van Ruud Krol.

De Nigeriaan Godwin Okpara (34, ex-Beerschot, Eendracht Aalst en Standard) werd door de rechtbank van Versailles zwaar gestraft (dertien jaar effectief) voor het misbruiken en mishandelen van zijn adoptiedochter Tina. Het meisje, inmiddels 19, werd op haar dertiende aangerand door de oud-verdediger. Zijn vrouw Linda (vijftien jaar) en zijn schoonmoeder (één jaar, wegens schuldig verzuim).

Samir Nasri, de jonge middenvelder van Marseille en van de nationale ploeg, houdt er niet van de nieuwe Zizou te worden genoemd. ” Zinédine Zidane is hors catégorie“, verklaarde het talent. “Zidane werd zelf bij Juventus vergeleken met Michel Platini. Hij vond dat ook maar niets. Elke generatie is anders. Spelers voortdurend aan elkaar spiegelen berokkent meer kwaad dan goed. Laten we daar alsjeblieft mee ophouden.”

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content