Zulte Waregem: wat na Thorgan Hazard?

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De uitdaging van Francky Dury voor volgend seizoen: hoe vangt hij het vertrek van Thorgan Hazard op?

Als voor Zulte Waregem tijdens deze play-offs één zaak nog eens in de verf gezet wordt, dan is het hoe belangrijk Thorgan Hazard voor Essevee is. In de 10 goals die de fusieclub tot dusver scoorde toen de Waal op het veld stond (tijdens de eerste helft op Racing Genk, 0-1, zat hij op de bank), was hij betrokken in 7 doelpunten, met 3 goals, 2 assists en 2 voorassists.

Over een heel seizoen (reguliere competitie + POI) had de Gouden Schoen een voet in 39 van de 59 treffers van Zulte Waregem, een percentage van liefst 66 procent. Thorgan H. is daarmee nog belangrijker dan Franck Berrier, de generaal van vorig seizoen. Die had toen in 56 procent van de Esseveedoelpunten een aandeel.

Dé vraag is dan ook hoe Francky Dury na dit seizoen het vertrek van zijn goudhaantje, die terugkeert naar moederclub Chelsea, zal opvangen. Ibrahima Conte stelde zichzelf al kandidaat, maar de Guineeër past niet in het plaatje dat Dury voor ogen heeft. Te wisselvallig en vooral te magere statistieken (2 goals, 4 assists, 2 voorassists). Ook Sven Kums is geen kandidaat, want die gaf zelf aan dat hij liever als verdedigende middenvelder uitgespeeld wordt.

Dury zette ook Malagahuurling Bobley Anderson al enkele keren op de nummer tien, maar die viel door de mand en keert na dit seizoen allicht terug naar Spanje. In Fabrice Olinga, de andere jongere die Zulte Waregem van Malaga leent, ook volgend seizoen nog, ziet de West-Vlaamse coach eerder een vleugelspeler, samen met Théo Bongonda.

Dury is ook gecharmeerd door Eidur Gudjohnsen, die weg mag bij Club Brugge, maar het lijkt twijfelachtig of Essevee kan voldoen aan de looneisen van de IJslander. Veel financiële speelruimte heeft Zulte Waregem immers nog altijd niet – een gevolg van de jaren onder Patrick Decuyper en dure ontslagen, onder meer van coach Darije Kalezic.

Topkandidaat als vervanger van Hazard wordt dan ook Aleksandar Trajkovski, die tot eind dit seizoen uitgeleend wordt aan KV Mechelen. Dury hoopte hem bij Malinwa te laten ontwikkelen als basisspeler, maar dat leek lange tijd op een flop uit te draaien.

Onder Harm van Veldhoven kwam de 21-jarige Macedoniër immers nauwelijks op het terrein. Dury wilde hem daarom tijdens de winterstop zelfs al terughalen – “Kapitaalsvernietiging”, noemde hij de uitleenbeurt -, maar dat bleek niet mogelijk.

Gelukkig voor Trajkovski, want sinds de komst van Franky Vercauteren is hij niet meer weg te denken uit de basiself van KVM. In de reguliere competitie speelde de technisch begaafde Macedoniër Anderlecht in de tweede helft op een hoopje, tegen Standard was hij de beste Mechelaar en tegen KV Oostende vlamde Trajkovski een vrijschop prachtig binnen. In play-off 2 bevestigde hij met twee goals tegen KV Kortrijk.

Dury wil Trajkovski, met wie hij geregeld contact heeft en die hij op de voet volgt, komende zomer (opnieuw) de kans geven om te tonen waarom Patrick Decuyper via de beruchte spelersmakelaar Vlado Lemic in de zomer van 2012 één miljoen euro voor hem betaalde. En waarom de ex-CEO van Essevee toen orakelde dat Trajkovski drie jaar later de “beste speler van België” zou zijn.

Aan de Macedoniër, die ook tweemaal aantrad in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen België en als het grootste talent van zijn thuisland aangezien wordt, om het gelijk van Decuyper (alsnog) te bewijzen.

Lukt dat niet, dan kan Zulte Waregem misschien bij Monaco een toptalent op uitleenbasis lospeuteren. Na POI worden de gesprekken voortgezet over een eventuele samenwerking, ook met de Spaanse eersteklasser Malaga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content