‘Zege tegen Kroatië is belangrijker dan Wales’

© Belga

De Rode Duivels beginnen aan de voorronde van het WK 2014 in Brazilië. Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine blikt vooruit. ‘Eindelijk staat er een hechte groep op het veld’.

Bondscoach Marc Wilmots mikt tegen Wales (vanavond 20.45u) en Kroatië (dinsdag 11/9) op vier op zes. Wat verwacht u van de eerste twee WK-kwalificatieduels van de Rode Duivels?

Jacques Sys: Wilmots wil natuurlijk vooral de euforie na de oefeninterland tegen Nederland (4-2 winst, nvdr.) temperen in een ploeg met een aantal voetballers die een groot zelfbeeld hebben en snel gaan zweven, maar volgens mij is vier op zes een realistische prognose. We moeten vooral de thuiswedstrijd tegen Kroatië (11 september) winnen. Die wedstrijd is van groter belang dan het duel in Cardiff. Als we tegen Kroatië niet winnen, zijn we immers meteen op achtervolgen aangewezen. Als je naar Brazilië wil, is vier op zes een minimum.

Is de euforie na de overwinning tegen Oranje terecht? Jacques Sys: Die euforie sleept nog steeds aan: iedereen identificeert zich dezer dagen weer met de Rode Duivels. Er wordt tegenwoordig echter te weinig genuanceerd. De Belgen hebben weliswaar goed gevoetbald, maar het was toch ‘maar’ een vriendschappelijke interland. Wat in die wedstrijd wel positief opviel: het groepsgevoel zat heel goed, er leek eindelijk eenheid op het veld. Dat was in het verleden niet altijd het geval. De kwaliteiten en het talent van de Rode Duivels staan buiten kijf, maar ze moeten voor elkaar willen voetballen. Vooral dàt is de grote winst van het duel tegen Oranje: er stond weer een groep op het veld. Dat is ook absoluut wat Wilmots wil bereiken: een blok op het veld.

Het is van 2002 geleden dat België nog eens op een wereldkampioenschap aanwezig was. Zien we deze Rode Duivels in 2014 in Brazilië aan het werk? Jacques Sys: Dat zou toch moeten gezien het enorme talent. Maar: dat horen we al vijf jaar. In 2007 haalden de beloften de halve finale van het EK in Nederland. Toen was het probleem dat we veel spelers hadden met ongeveer dezelfde, jonge leeftijd en dat er geen leider was. Nu zijn die spelers allemaal vier à vijf jaar ouder. België kreeg ook geen overdreven zware groep voorgeschoteld, zelfs Kroatië is een haalbare tegenstander. Als je met deze ploeg niet naar Brazilië gaat, dan moet je de schuld in de groep zelf zoeken. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content