‘Ze willen van eerste klasse een gesloten competitie maken’

© BELGA

Het is een alarmkreet van Paul Bistiaux, secretaris van tweedeklasser Antwerp FC, die tegenstemde voor de herstructurering van het profvoetbal.

Noteer maar in uw agenda: zaterdag 7 maart is een historische dag in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Die dag verklaarde de meerderheid van de tweedeklassers zich akkoord met een splitsing tussen betaald en niet-betaald voetbal, waarbij slechts 24 profclubs meer overblijven: 16 in eerste klasse en 8 in tweede klasse, al moet nog volop worden gedebatteerd over een competitieformat vanaf de zomer van 2016, en is op termijn ook een opdeling in twee keer twaalf ploegen of veertien-tien een mogelijkheid.

Wel wordt het plafond tussen tweede en eerste steeds dikker. Niet alleen door de elk jaar uitgebreider licentievoorwaarden, maar ook omdat de tweedeklassers zaterdag het principe van één stijger-één daler accepteerden. Meteen zijn we niet ver meer af van een gesloten model, zoals dat in de Amerikaanse profcompetities bestaat.

Paul Bistiaux, die als secretaris van tweedeklasser Antwerp tegen stemde, trekt in Sport/Voetbalmagazine aan de alarmbel: “We gaan die richting uit, vandaar onze tegenstem. Betaald voetbal met 24, daar kan ik me in vinden, maar niet in het plafond met maar één stijger. Ik voorspel u vandaag: de volgende stap is dat de rechtstreekse daler wordt afgeschaft en dat ze de laatste in eerste klasse in play-offs met de tweedeklasser(s) steken. Men wil op termijn van eerste klasse een nagenoeg gesloten competitie maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content