Xabi Alonso loodst Spanje naar halve finales

© Reuters

Titelverdediger Spanje heeft zich in de Donbass Arena in het Oekraïense Donetsk geplaatst voor de halve finales op het EK voetbal na 2-0 winst tegen Frankrijk.

Xabi Alonso scoorde na 19 minuten het openingsdoelpunt en besliste in de 91e minuut de wedstrijd van op de stip. In de halve finales neemt Spanje het op woensdag 27 juni in Donetsk op tegen de buren uit Portugal.

Beide ploegen toonden respect voor mekaars kwaliteiten en dat uitte zich in de opstellingen. Bij Spanje koos Del Bosque opnieuw voor Fabregas als ‘valse spits’, voor Fernando Torres was er geen plaats in de basis.

Aan de overzijde werd smaakmaker Samir Nasri opgeofferd voor Florent Malouda. Na een gesloten wedstrijdbegin was het bij de eerste grote kans meteen raak voor Spanje. Jordi Alba zette zich knap door op links en leverde een gemeten voorzet af aan de tweede paal.

Daar kopte Xabi Alonso in zijn honderdste interland ‘La Roja’ op voorsprong (1-0). De Fransen kregen de motor niet aan het draaien. Verder dan wat halve kansen voor Benzema en Cabaye kwamen les Bleus in de eerste helft niet.

De wedstrijd bleef ook na de koffie gesloten, de eerste openingen vielen pas op het uur. Een kopbal van Debuchy zoefde over de deklat, aan de overkant dreigde een bleke Fabregas. Uiteindelijk besliste opnieuw Xabi Alonso na 91 minuten van op de stip de wedstrijd (2-0).

In de laatste kwartfinale strijden Italië en Engeland zondag in Kiev voor een plaats bij de laatste vier. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content