WS Brussel: ‘Chelsea kan ons spelers lenen’

© Belga Image
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine sprak met John Bico, de patron/investeerder/trainer van White Star Bruxelles.

Het minste wat men kan zeggen is dat de media unaniem waren in de hetze tegen White Star. Hebt u gedacht: dit is een samenzwering tegen ons?

John Bico: ‘Dat heb ik inderdaad gedacht. Onze opmars bevalt niet iedereen. Ik heb een ten dode opgeschreven club overgenomen en verhuisd naar een stadion waarvan de club net gestorven was. Dat viel niet bij iedereen goed. Liever onthoud ik de positieve opmerkingen uit de voetbalwereld. Mensen zien wat we hier in drie jaar bereikt hebben en dat we ons engagement nagekomen zijn (bij zijn aantreden voorspelde John Bico binnen de drie jaar de promotie naar eerste, nvdr). We hebben van White Star een club gemaakt die het sportief en financieel goed doet. Ik snap dat sommigen daar gefrustreerd door zijn. White Star met bescheiden middelen zien slagen, irriteert de mensen van Eupen die tien miljoen euro per jaar investeren en nog altijd niet in eerste klasse zitten. Hetzelfde voor Antwerp. Vaststellen dat in Europa alleen Barcelona thuis beter presteert dan wij, doet pijn.’

U zegt dat White Star het financieel goed doet. Vanwaar dan al die geruchten over niet-betaalde lonen en verplichtingen en schulden?

‘Ik zeg niet dat overleven makkelijk is in tweede klasse. In ons licentierapport stond wel dat we in orde waren met de rsz en de btw. Het enige probleem betreft het stadion en een financieel dispuut met de gemeente Molenbeek. Wilt u een bewijs van de ernst van onze bedoelingen? Sinds vorig jaar hebben we een samenwerkingsakkoord met Chelsea, en dat over een periode van vijf jaar. Chelsea kan ons spelers lenen, maar dit seizoen kon dat niet, omdat het maar de Belgische tweede klasse betreft, en bovendien in een seizoen waarin je absoluut bij de eerste acht moest eindigen om een profclub te blijven. Nu liggen de kaarten anders en kunnen we binnenkort profiteren van die samenwerking met Chelsea.’

BAS doet nog deze week uitspraak

White Star Brussel weet nog voor het einde van de week of het zijn licentie betaald voetbal krijgt via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat heeft Frédéric Carpentier, de voorzitter van de commissie die namens het BAS het licentiedossier van de Brusselaars behandeld, maandagavond na een marathonvergadering van zes uur bekend gemaakt.

De zitting, met daarin alle betrokken partijen, begon maandag om 18.00 uur en eindigde omstreeks middernacht. Alvorens het BAS zijn vonnis in tweede aanleg geeft, krijgen de partijen nog tot dinsdagnamiddag (16.00 uur) om extra stukken in te dienen. Daarna krijgt iedereen 24 uur de tijd om eventuele schriftelijke commentaren (op de bijkomende stukken) te geven. Ten laatste vrijdag doet het BAS een uitspraak, enkele dagen later volgt de motivering van de beslissing. Als White Star Brussel via het BAS geen licentie betaald krijgt, kan de kampioen in de tweede klasse nog naar de burgerlijke rechtbank stappen. Als de Brusselaars ook daar bot vangen, promoveert Eupen als tweede in de Proximus League naar de hoogste voetbaldivisie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content