Wordt Kalinic de eerste wereldkampioen uit de Belgische competitie?

© AFP
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Nooit eerder werd een speler wereldkampioen op het moment dat hij in de Jupiler Pro League actief was. Lovre Kalinic van AA Gent – maar zondag vooral van Kroatië – kan dus voor een primeur zorgen.

Met Joan Capdevila bij Lierse (4 wedstrijden) en Victor Valdés bij Standard (6 wedstrijden) waren er in de gehele voetbalgeschiedenis nog maar twee spelers in de Jupiler Pro League actief die ooit wereldkampioen geworden zijn. Slechts twee (!) van de 144 voormalige wereldkampioenen. Dat aantal kan wel snel verdubbelen. Voorwaarde: Ivan Perisic (ex-Roeselare en Club Brugge) en Lovre Kalinic moeten zondag met Kroatië de wereldtitel pakken.

Nederlanders

Kalinic zou zelfs voor een primeur zorgen. Bij winst wordt de doelman van AA Gent, die in de derde groepswedstrijd tegen Ijsland tussen de palen stond, de eerste speler ooit die wereldkampioen wordt op het moment dat hij voor een Belgische club uitkomt. Het is intussen al 40 jaar geleden dat een speler uit onze competitie in de finale staat. Maar in 1978 waren ze zelfs met z’n drieën.

Zowel Arie Haan en Rob Rensenbrink (Anderlecht) als Johan Boskamp (RWDM) waren in België actief op het moment dat ze met Nederland de WK-finale van 1978 speelden. Nu ja, speelden is relatief, want enkel Haan en Rensenbrink stonden op het veld. Vier jaar eerder, op het WK in West-Duitsland, behoorde Rensenbrink ook al tot de selectie van Oranje. En ook Ruud Geels, op dat moment spits bij Club Brugge, deed in 1974 tevergeefs een gooi naar de wereldtitel. Aan Lovre Kalinic, of vooral aan z’n ploegmaats op het veld, om die vloek te verbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content