Wijnants: ‘Euforie rond Rode Duivels verdoezelt ware gelaat Belgische voetbal’

© BELGA

Door de zege tegen Eupen verstevigt Westerlo zijn tweede plaats in tweede klasse, maar manager Herman Wijnants ziet de toekomst van zijn club somber tegemoet indien het niet promoveert.

Door de zege tegen Eupen verstevigt Westerlo zijn tweede plaats in tweede klasse, maar manager Herman Wijnants ziet de toekomst van zijn club somber tegemoet indien het niet promoveert.
“De euforie rond de Rode Duivels verdoezelt het ware gelaat van het Belgische voetbal”, stelt Wijnants onomwonden in Sport/Voetbalmagazine.

“Vanaf tweede klasse is het catastrofaal. Boussu Dour bracht veertien en Wezet twaalf betalende toeschouwers mee. Vorig jaar bedroeg ons budget zes miljoen euro en ontvingen we 2,2 miljoen tv-rechten. Dit seizoen was het budget gehalveerd en kregen we nog 1,250 miljoen van de tv-rechten. Volgend jaar zullen we naar 1,5 miljoen moeten gaan. De tv-rechten bedragen dan nog amper 15.000 euro.”

Te veel buitenlanders

Wijnants heeft nog een paar punten die hem op de maag liggen. “De reglementering met betrekking tot het aantal buitenlanders dat mag worden opgesteld is veel te tolerant. Wezet bestaat uit Indonesiërs, de spelers van Moeskroen trainen zelfs in het buitenland (Rijsel) en Brussels leeft nog dankzij investeerders uit Dubai. Die kerels misbruiken onze competitie om spelers in de etalage te plaatsen. Vrijdag speelden we tegen Eupen, dat acht Qatarezen in dienst heeft van wie er nu al twee weten dat ze het volgend seizoen elders aan de slag kunnen.”

Jeugd weggeplukt door Genk en Leuven

“Vorig jaar was onze jeugd de vijfde beste van het land”, gaat de sterke man van Westerlo. “Na de degradatie hebben vooral Leuven en Genk onze beste veertig spelers weggehaald. Ze doen zelfs niet de moeite om hen te scouten. Dat ze me niet komen vertellen dat zij op hun beurt hun beste pionnen moeten afstaan aan buitenlandse clubs. Daar worden ze rijkelijk voor vergoed. Men werkt aan een opleidingsvergoeding maar daar is een Vlaams decreet voor nodig. Hoelang gaat het duren vooraleer dat er komt?”

“Voortaan zien we onze jeugdacademie als een sociaal gebeuren, waarbij ook G-voetbal (50 andersvalide jongeren zijn bij ons aangesloten) centraal staat. Hiervoor hebben wij een samenwerkingsakkoord ondertekend met 24 kleinere clubs.” (EM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content