Weinig huiswerk voor Dury

© BelgaImage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Een jaar geleden, op 21 mei 2013, ontplofte in Waregem de stamnummerbom. De start van woelige maanden.

Een jaar geleden, op 21 mei 2013, ontplofte in Waregem de stamnummerbom. De start van woelige maanden, waarin Essevee sterkhouders als Jonathan Delaplace, Franck Berrier (in de zomer), Junior Malanda en Habib Habibou (in januari) zag vertrekken, en ook Mbaye Leye voor maanden kwijtraakte met een blessure. Dat werd, nadat vorige winter al Ibrahima Conte en Théo Bongonda in het Regenboogstadion geland waren, in de zomer opgevangen met de komst van Mamatou N’Diaye, Sven Kums, Raphaël Cacéres en Idrissa Sylla. Geslaagde transfers: Conte (23), Bongonda (18), Kums (26) en Sylla (23) ontpopten zich – de ene al wat vlugger dan de andere – tot dragende krachten in de basiself van Francky Dury, en ook N’Diaye (23) en Cacéres (26) pikten geregeld hun minuten mee.

Bovendien kregen die nieuwkomers contracten van twee of meer seizoenen, zoals ook Sammy Bossut (28), Bryan Verboom (22), Bruno Godeau (22), Steve Colpaert (27), Olafur Skúlason (31), Davy De fauw (32), Karel D’Haene (33) en Aleksandr Trajkovski (19, die terugkeert van KV Mechelen) nog minstens tot 2016 of langer vastliggen. Ook reservekeeper Sébastien Bruzzese (25) en verdediger Formose Mendy (19) tekenden onlangs voor vijf en twee seizoenen bij.

Hoewel hij zijn Gouden Schoen Thorgan Hazard verliest, hoeft Dury dus niet voor een nieuwe leegloop te vrezen. Rijsel en Anderlecht zouden hun oog wel hebben laten vallen op Conte, op wie AA Gent ook een terugkoopoptie heeft, en ook Bongonda en Kums wekken veel interesse, maar áls zij vertrekken, dan zal dat de Esseveekas tenminste flink spijzen, wat bij het vertrek van Delaplace, Berrier, en nu ook Hazard niet het geval was.

De enige speler wiens contract in juni afloopt, is Mbaye Leye (31). Een lastig dossier dat weliswaar nog altijd niet afgesloten is – Leye en het Zulte Waregembestuur zitten van de week opnieuw samen -, maar wellicht niet meer opgelost zal raken. De duur (drie jaar) is geen probleem, wel het loon dat Leye vraagt. En daarin wil voorzitter Willy Naessens zich houden aan het nog altijd beperkte budget van Zulte Waregem.

Bovendien is met Sylla in de play-offs ook een (jongere) vervanger van Leye aan de oppervlakte gekomen. Diens contract, dat in juni 2015 afloopt, hoopt Essevee dan ook open te breken, net als dat van Jens Naessens, ook einde contract na volgend seizoen.

Voor mogelijke nieuwkomers kijkt Dury, die zelf nog vastligt tot 2023, vooral uit naar een eventuele (nauwe) samenwerking met Malaga of Monaco. Gesprekken daarover zijn nog altijd aan de gang. Van Malaga wordt tot eind volgend jaar ook nog de pas 18-jarige Fabrice Olinga gehuurd (met aankoopoptie). Die andere huurlingen, Roberto Chen en Bobley Anderson, keren terug naar Spanje, net als spits Marvin Pourié naar Kopenhagen.

Ook andere Europese (sub)topclubs hebben al contact gelegd met Zulte Waregem om samen te werken. Onder meer Manchester United weerklinkt in de wandelgangen, maar dat wordt binnen Essevee “noch bevestigd, noch ontkend”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content