Wayne Rooney is klaar

© IMAGEGLOBE

Na twee wedstrijden schorsing neemt de spits van Manchester United zijn plaats in de Engelse nationale ploeg voor de wedstrijd tegen Oekraïne weer in.

Vanavond worden de laatste groepswedstrijden, met de slotdag in groep D. Gastland Oekraïne moet zich langs Engeland wurmen om in het tornooi te kunnen blijven. Geen evidente opdracht, want er is nog steeds grote onzekerheid rond de fysieke paraatheid van Andrej Sjevtsjenko, de held van de natie tegen Zweden.

De vedette van Dinamo Kiev sukkelt met de linkerknie, een blessure die hij al tegen Zweden opliep en waarmee hij tegen Frankrijk ook al speelde. Raakt hij tegen alle verwachtingen in niet fit, dan komen of Milevski of Devic in de ploeg, om Voronin voorin te steunen. Aan zijn verdediging en middenveld raakte Blochin in dit tornooi nog niet, allicht blijft die vandaag ook staan.

Ten koste van Carroll

Bij de Engelsen is Wayne Rooney na zijn schorsing voor twee speeldagen naar aanleiding van een rode kaart in de kwalificaties terug beschikbaar. De kranten kunnen eindelijk weer over zijn voetbal schrijven, de voorbije dagen bleven ze steken bij verhalen over zijn vakantie in de VS en zijn nieuwe haarsnit.

Rooney komt uiteraard direct in de ploeg, wellicht ten koste van Andy Carroll. Die scoorde wel tegen de Zweden, maar op die manier herstelt bondscoach Roy Hodgson de automatismen die Rooney bij Manchester United met Danny Welbeck ontwikkelde.

Theo Walcott, die met zijn snelheid de match tegen de Zweden deed kantelen, sukkelde zondag op training nog met een licht hamstringletsel, maar wordt algemeen toch in de ploeg verwacht. Is Walcott fit om te starten, dan speelt Engeland in een aanvallende 4-2-3-1. Milner verhuist dan logischerwijze naar de bank, tenzij hij uitwijkt naar links, waar Young tot dusver maar bleekjes speelde.

Zwart beest

Voor de Engelsen volstaat in principe een gelijkspel, Oekraïne moet winnen. Overigens komen de Engelsen de Oekraïners geregeld tegen. In de kwalificaties voor het WK in 2010 zaten ze al in dezelfde groep.

Engeland verloor toen in Oekraïne (1-0), doelman Robert Green werd in die wedstrijd uitgesloten en Sjevtsjenko miste nog een strafschop. En het lot koppelde ook de twee landen in de komende WK-eliminaties aan mekaar. In september staat op Wembley al het volgende duel geprogrammeerd.

De Oekraïners moeten vanavond in Donetsk nog met een ander zwart beest afrekenen. Al zes keer speelden ze er een interland en nog nooit konden ze er winnen. Vier keer werd verloren (2 x Frankrijk, Griekenland en Roemenië), twee keer werd het gelijk (Nederland en Noord-Ierland). (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content