Wat wordt het resultaat van Kroatië-België? Dit voorspellen wij

© ImageGlobe

De redactie van Sport/Voetbalmagazine en Sport/Foot Magazine spreekt zich uit.

Hoofdredacteur Jacques Sys denkt aan een 0-2-zege. “Twijfel tegen zelfverzekerdheid, apathie tegen enthousiasme: de Rode Duivels moeten de klus in Zagreb kunnen klaren”, verklaart hij.

“Ook zonder Vincent Kompany. De voorbije matchen toonden dat er voldoende variatiemogelijkheden en wisseloplossingen in het elftal zitten. En dat de ploeg altijd maar weer terugvalt op een sterk collectief, het handelsmerk van de nationale ploeg, nu overgoten met aanvallende accenten. Het is het omgekeerde van Kroatië, dat in de laatste wedstrijden met goede voetballers tot pover voetbal komt omdat de gebondenheid in het spel ontbreekt. De glans uit vroegere dagen lijkt verbleekt en het spookt veel minder in het Maksimirstadion van Zagreb dan vroeger.

Het zelfbewustzijn bij de Rode Duivels frappeert. Ook bij bondscoach Marc Wilmots, die tot dusver na iedere overwinning het optimisme tempert. Maar nu al aankondigde dat hij zijn omkadering in geval van kwalificatie voor het WK met minimaal zes man wil uitbreiden. En wie gaat hem tegenspreken als het land straks in een delirium terechtkomt en zich opmaakt voor een hete Braziliaanse zomer?”

Stéphane Vande Velde houdt het op een 1-1-gelijkspel.

“Want Kroatië vat dit duel zeker niet in alle sereniteit aan”, weet hij. “Bondscoach Igor Stimac kreeg kritiek op zijn tactiek, waar alles werd toegespitst op draaischijf Luka Modric, en zelfs het stadion zal niet vollopen voor deze wedstrijd. Barrageduels lonken voor Kroatië, België verkeert in euforie. Alleen moeten we opletten dat dit niet leidt tot overdreven zelfvertrouwen. Marc Wilmots ziet er echter scherp op toe dat zijn spelers heel geconcentreerd blijven en weet vooral dat de Rode Duivels in het verleden nooit goede resultaten konden behalen in Kroatië. Het zal ook nu weer niet eenvoudig worden.”

Ook Pierre Bilic denkt dat met een 1-1-gelijkspel de kwalificatie voor het WK een feit zal zijn.

“Ook al staat hij ongelofelijk ter discussie, Igor Stimac blijft een geboren winnaar”, stelt hij vast. “Hij speelt alleszins zijn laatste troeven uit, want zijn lot hangt aan een zijden draadje. Onderschatting is uit den boze, want net als bij de Belgen speelt ook 95 procent van de Kroatische internationals in grote buitenlandse competities. Het wordt opletten voor de sterkte van Modric (Real Madrid), Mandzukic (Bayern München) en Jelavic (Everton), want ze kunnen de Rode Duivels pijn doen. Maar Marc Wilmots beschikt tegenwoordig over een heel complet en goed uitgebalanceerd elftal om een puntje te kunnen wegkapen in Zagreb.”

Christian Vandenabeele gaat ook voor een nipte zege van de Belgen. “1-2 wordt het”, denkt hij.

“Een collectief sterk Kroatië, dat van de heenwedstrijd, is thuis in staat om België te kloppen. Maar de sfeer is daar momenteel niet van die aard om topprestaties te leveren. Daarvoor is er te weinig chemie in de groep en tussen de spelers en de coach, konden we in Zagreb langs alle kanten vernemen.

Kan een voorsprong, als eerste een doelpunt maken, waarvoor de individuele kwaliteit ongetwijfeld aanwezig is, de eenheid en de magie herstellen? Ja. Maar dit België mag ook in staat geacht worden om buitenshuis een achterstand weg te werken, zoals het dat in de heenwedstrijd in Brussel deed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content