Wat weet u van Equatoriaal Guinea?

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Nadat Marokko weigerde om de Africa Cup 2015 nog te organiseren uit vrees voor een ebola-epidemie, duidde de CAF nu Equatoriaal-Guinea aan als plaatsvervangend organisator. Een kennismaking.

In deze Slimste Mens-tijden zou het een vraag zijn die Erik Van Looy gerust kan stellen: wat weet u van Equatoriaal-Guinea? Een kennismaking aan de hand van vijf trefwoorden…

Spaanstalig

Equatoriaal-Giunea is een voormalige Spaanse kolonie en kon pas op 12 oktober 1968 de onafhankelijkheid bekomen. Het is daarmee de enige Afrikaanse natie waar Spaans de voertaal is. Verder wordt er ook Frans en Portugees gesproken.

Africa Cup

Ook in 2012 mocht Equatoriaal-Guinea al eens Afrika’s meest prestigieuze landentoernooi organiseren, samen met buurland Gabon. Een regelrechte ramp voor de internationale media, dat zeer moeilijk aan visums geraakte en amper medewerking kreeg om zijn werk naar behoren te doen. Equatoriaal-Guinea haalde zowaar de kwartfinales (waarin het met 3-0 verloor van Ivoorkust), al was dat vooral te danken aan het grote aantal genaturaliseerde Spanjaarden in het team. Niet voor niets werd het land toen omgedoopt tot het ‘Qatar van de armen’.

Dictator

Het regime van president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo valt op zijn minst ’twijfelachtig’ te noemen. In 1979 kwam hij aan de macht middels een bloederige coup op zijn eigen nonkel, die hij terloops liet executeren door een vuurpeloton. Sindsdien werd zijn mandaat telkens verlengd, ofwel omdat hij de enige kandidaat was, ofwel omdat er frauduleuze praktijken gebruikt werden. Zo wist Obiang bij de verkiezingen van 2002 maar liefst 98 procent van de stemmen achter zijn naam te krijgen. Later werden die cijfers door de internationale waarnemers in twijfel getrokken; dat in bepaalde gebieden zelfs 103 procent van de stemmen genoteerd werd, was daar niet vreemd aan. Zijn naam wordt ondertussen in een adem genoemd met die van illustere dictators als Robert Mugabe, Idi Amin en Mobutu Sese Seko.

Olie

Door zijn olierijk grondgebied behoort Equatoriaal-Guinea tot de rijkste Afrikaanse landen. Het heeft megadeals met Amerikaanse giganten als Exxon Mobile en Amerada Ess. Volgens het financieel magazine Forbes is president Obiang één van de rijkste staatshoofden ter wereld, met een geschat fortuin van 600 miljoen dollar. Volgens de internationale anticorruptie-lobby behoort Equatoriaal-Giunea tegelijkertijd ook bij de twaalf meest corrupte landen ter wereld.

Eric Moussambani

Equatoriaal-Guinea haalde in 2000 het wereldnieuws met de prestaties van zwemmers Eric Moussambani en Paula Barila Bolopa tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Beide topsporters -nu ja- wisten zich te onderscheiden met onwaarschijnlijk trage tijden. De filmpjes van ‘Eric the eel’ en ‘Paula the crawler’ werden later massaal gedeeld op You Tube.

De Afrika Cup vindt plaats van 17 januari tot 8 februari 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content